IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Приватизацията вече не е решение за енергетиката

БЕХ не трябва да се закрива, каквато е препоръката на Световната банка, но реформа, макар и вече закъсняла, там е нужна, смята икономистът

09:13 | 01.06.13 г. 1
Илиян Василев: Приватизацията вече не е решение за енергетиката

Приватизацията е закъснял и неудачен вариант за българската енергетиката, коментира икономистът Илиян Василев в свое интервю за Bulgaria On Air. Според него трябва да бъдат потърсени нетрадиционни методи, особено в производството и износа на електричество, защото предприятията няма да издържат процедура по приватизация

Като един нетрадиционен подход Василев описа договорите за дългосрочно изкупуване на енергия да бъдат обвързани с дял от собствеността в предприятието. 

Агенцията за приватизация е остаряла, загубила значението си структура, която трябва да се преобразува и обедини с други ведомства и да се превърне във фонд за управление на публичната собственост, смята още експертът. 

Според Василев основното предизвикателство пред новия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е тежкото финансово състояние в българската енергетика и на държавните енергийни дружества. Според него е необходим по-силен енергиен регулатор, както пренасочване на икономиката към производства, в които има устойчиво търсене.

Сериозен проблем остават и дълговете на НЕК. По изискване на Брюксел от капитала на електрическата компания трябва да се изведат активите на ЕСО, но Василев се опасява, че това допълнително ще декапитализира енергийното дружество.

Експертът препоръча да бъде отстояван внимателно националния интерес по време на съдебното дело в Женева за АЕЦ "Белене" - проект, който БСП ожесточено защитава. Един от казусите, с които Народното събрание възможно най-скоро трябва  да се занимае, е именно дали да продължи или не проекта.

Що се отнася до цената на тока Василев е на мнение, че  са необходими по-дългосрочни мерки относно  ценообразуването на електроенергията - не само схемата, обявена от икономическото министерство и енергийния регулатор. Илиан Василев не споделя и становището на Световната банка, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да бъде закрит, но признава, че реформите в него отдавна са закъснели.

"Проблемът е, че досега БЕХ трябваше да бъде преструктутиран, да се изчистят доблиращите функции. Той вече трябваше да бъде публично листвана компания, което щеше да наложи стандарти на прозрачност, на добри корпоративни практики, а не като сега - нито рак, нито щука, нещо като нищо на света", заяви Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Приватизацията на енергетиката в БГ очевидно за всички се оказа пълен провал. Видно е, че всички частни генериращи мощности произвеждат в пъти по-скъпа енергия от държавните и оставени на свободния пазар биха фалирали мигновено. още по-трагично е положението при частните ЕРП-та - милиарди изнесени пари срещу почти никакви резултати. След всичко това този и други експерти би трябвало или да замълчат или да кажат "извинете"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още