IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на реформа в енергетиката струва между 800 млн. и 1,1 млрд. лв. годишно

Нямаме нужда от нови енергийни мощности, категорични са експертите от Световната банка и ЕК, направили одит в сектора

15:32 | 28.05.13 г. 14
<p>
	<em>Асен Василев и Екатерина Захариева представиха резултатите от международния одит в енергетиката. Снимка: Investor.bg</em></p>

Асен Василев и Екатерина Захариева представиха резултатите от международния одит в енергетиката. Снимка: Investor.bg

Забавянето на реформата в енергетиката коства между 800 млн. лв. и 1,1 млрд. лева всяка година, се казва в доклада за състоянието на системата, изготвен от Световната банка. Документът беше представен от регионалния министър Екатерина Захариева и енергийният министър Асен Василев.

Причината за липсата на баланс е, че разходите са по-големи от приходите, а управлението в много сектори е неефективно, обясни енергийният министър. „Ето защо аз съм против безотговорното говорене за мораториум на цената на тока“, допълни още той, посочвайки, че всеки ден забавяне води до загуби в размер на 2 млн. лева.

Световната банка и Европейската комисия изготвиха одит на българската енергетика по искане на служебното правителство. Освен за огромният финансов дефицит, двете организации са категорични, че страната няма нужда от нови мощности.

В доклада на ЕК е записано, че липсва потенциал за увеличаване на потреблението в следващото десетилетие. Анализът показва, че на базата на демографската структура и огромния потенциал за повишаването на енергийната ефективност както на домовете, така и на индустрията и по-евтиното производство в съсдени страни, страната ни няма нужда от нови мощности.

От Световната банка дори посочват периода – през следващите 17 години, или до 2030 година, потреблението ще може да бъде покрито от съществуващите централи. От банката допълват, че повишаването на износа не е решение на проблема в системата, но препоръчват мерки за подкрепа, сред които са промени в таксата за пренос. 

Като енергиен министър искам да мога да осигуря на населението най-евтиния ток, коментира Василев и допълни, че на дневен ред не стои забрана за строеж на нови мощности, стига те да не са субсидирани от гражданите. "Ако инвеститорите могат да им намерят пазар, нека ги изградят", допълни той. 

Мерките за подобряването на ситуацията трябва да бъдат комплексни, се казва още в доклада на експертите. Те посочват като проблем още създаването на мегаструктурата Български енергиен холдинг (БЕХ). Дружеството управлява всички енергийни компании и по този начин прикрива финансовите проблеми в някои звена. Това води до липсата на прозрачност, а за дружествата под шапката на холдинга означава, че не са задължени да работят по най-ефективния начин. По тази причина една от препоръките на банката е БЕХ да бъде закрит.

Секторът за производство на възобновяемите енергийни източници е изграден без осмисляне и възможности за регулация, се казва още в доклада на Световната банка. От Европейската комисия също обръщат внимание на този сектор. Тяхната препоръка за подобрянане на състоянието е да бъдат разработени проекти за коопериране с други държави от ЕС, които не изпълняват своите задължения по директивата за производство на електричество от възобновяеми източници. От комисията обаче не посочват конкретни държави. "Информацията за това е публична и ще започнем работа да разработич такива проекти", обеща Захариева. 

И Световната банка, и Европейската комисия посочват като основни проблеми за сектора и липсата на доверие, както и непрозрачността  и липсата на независимост при взимането на решенията от страна на енергийния регулатор (Държавната комисия по енергийно и водно регулиране – ДКЕВР). Сред препоръките на Световната банка в случая са за пълно разкриване на конфликта на интереси за всички държавни служители – депутати, експерти и служители в компаниите, като по този начин ще бъде повишено доверието на потребителите в системата.

Самият регулатор трябва да подобри експертния си потенциал, а всички държавни предприятия в сектора на енергетиката да назначават служителите си и членовете на бордовете си чрез конкурс.

Европейската комисия иска още и независим анализ на адекватността на генерираните мощности, както и извеждане от експлоатация на някои от тях, които не отговарят на европейските изисквания. Препоръката е и за бързо прилагане на Третия либерализационен пакет, който трябва да подобри конкуренцията на пазара.

Експертите от двете институции посочват като краткосрочно решение на част от проблемите разширяването на енергийните помощи – както за погасяване на сметките, така и за подобряването на енергийната ефективност, посочи Екатерина Захариева.

„Вдигайки цените, ние изоставихме най-бедните част от населението без подкрепа“, допълни от своя страна Асен Василев. Той коментира, че само 12% от „енергийно бедните“ получават помощи от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
И за децата стана ясно, че не ни са необходими нови енергийни мощности, освен за тези които не искат да са добре ,а Вуте да е зле, но нали предстояха избори и трябваше да ни сандардисат да гласуваме за тях, защото нямаше с какво и как да ни кандърдисат и за жалост за шести път успяха. Да живее прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Кане, вярно е това което пишеш, но 80-85% от хората в България не разбират какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Абе пич ти си неграмотен, не го ли разбра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Ала балаКогато си отишъл да се допитваш до банкерите, за мен ти вече си решил по кой път да вървиш и това какво ще кажат те е само "озмиване на ръцете" за пред глупаците!Що не питаха Русия за анализ или Скандинавските страни, където от ВЕИ покриват 35% от потреблението си и са топ в екологи, здравеопазване, а. ЗащоПитали едни корумпиране нео-либерални крадци поклонници на свободата да се краде от беднияПреди 100 години пак е било същото. Фашиста пак е влствал. Революцията ги е турила натясно, но алчност пуста пак ги води по същия им път. Те друг незнаят...Еми какво да ви кажа. Който търси намираНационализация на Мрежата и изкупуване 1во на държания ток и след това кой е най-евтин. Държавата да строи ВЕИ не да си дава парите на чужденците чрез 10% данъци за свръхбогаташите, а да ги скъсва от данъци, както те късат *** на нашите работнициРБ да си затвори краката/икономиката/ иначе без Държавен контрол и протекционизъм на родния работник и производство- завинаги *** на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
"...Направете си атомна електроцентрала, пуснете на пазара евтин ток..."Къде го видя този еФФФтин ток? Нише и сега имаме излишък. Защо някой *** направи невъзможен износа на ток? Можеше АЕЦ "козлодуй" да работи на пълна мощност, а не на 40%. Защо става така? И с какво ще подобри ситуацията още една АЕЦ? След като *** без ум и образование правят невероятни дивотии? Щом сега не можем да се оправим с тия нефелни управленци, с още една АЕЦ като базова мощност съвсем ще я втасаме. А в Борда на директорите девойчета в национални носии, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
GRio
преди 10 години
А, също така нали трябва да дотъркаляме бензиновите коли на света (преди да ги препродадем на Ирак/Иран и т.н.) - за какво ни е ток? Бензин ще си купуваме! И не до 2030, до 2050-2100 г. накъде.... За какво ни е ток..? http://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/55000/55167/earth_lights_lrg.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Преди да измисли колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Това е проблем не само на политиката ни, а и на бизнеса, на обществото като цяло. Слагаме каруцата пред коня. Все едно неандерталец да иска да кара безмоторен самолет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Кажи ми сега като имаме аец не купуваме ли всичкия възможен скъп ток? И къде отива печалбата от изнесения евтин ток (който дори вече не изнасяме въпреки, че е евтин). Аз казах, че без реформи в сектора и 5 АЕЦ-а да имаме няма ни стигнат. Погледни целия ми коментар. Не съм казал, че не ни трябва АЕЦ. Но ако не си уредим всички бакии няма как да се оправят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
amanotumnici
преди 10 години
Ами ще ти отговоря, защото скъп ток никой няма да ти купува. От АЕЦ може да се произведе ток на най-висока печелба. Ако тези приходи не те удоволетворяват, липсата на никакви по-добре ли е?! Или, ако не построим АЕЦ, ще ни се вдигнат ли заплатите и пенсиите?! Никой не си задава въпроса, след като затвоврят Козлодуй, какво ща правим тогава. Тогава ще купуваме скъпия ток от американските ТЕЦ Марица. Проблемът не е в Белене, а в това, кой как да лапне покрай проекта. Там се става милионер много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още