IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василева: Необходимо е държавата да гледа по-глобално на пазара на труда

Стагнираният пазар в страната продължава да страда от дисбаланс между търсене и предлагане, смята директорът на Manpower за България

16:59 | 05.06.13 г.
Н. Василева: Необходимо е държавата да гледа по-глобално на пазара на труда

Основният проблем на българския работодател е, че не може да намери талантът, който му трябва, каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия в ефира на Bulgaria On Air.

По думите й стагнираният пазар в страната страда от дисбаланс между търсене и предлагане. "Има много хора, които искат да работят, но същевременно има много позиции, които не могат да бъдат запълнени", каза тя. Проблемът с дисбаланса обаче ще отнеме много време, а програмите на Агенцията по заетостта няма да го подобрят, каза още експертът.

Една от мерките, които предложи Василева, е да се помогне на жените и възрастните хора, които искат да се приобщят към пазара на труда, защото много от тях предпочитат да работят на гъвкавото работно време.

Според нея и нискоквалифицираните българи биха могли да намерят подходяща работа в други държави, където се търсят такива кадри. „Необходимо е държавата да гледа по-глобално пазара на труда и да се ориентира към премахване на границите – това, което трябва да направи и ЕС“, обясни експертът по човешки ресурси.

По думите на експерта правителството трябва да се захване с детайлно проучване на пазара, за да установи изискванията на бизнеса какви хора търсят работа и колко от тях искат да работят, а останалите да се мотивират. „Важно е програмите по заетост да са обвързани с очакванията на работодателите и с чуждестранните инвестиции“, допълни тя.

Повече назначения и по-малко съкращения предвиждат работодателите през второто тримесечие, сочат още данните на Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още