IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Атанасов: Никой не обръща внимание на структурната безработица

Изоставихме необразовано цяло поколение, при което хората без препитание са над 30%, посочва анализаторът

20:00 | 03.06.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Кр. Атанасов: Никой не обръща внимание на структурната безработица

Намирането на временна заетост за безработните не е правилно решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air анализаторът Красимир Атанасов.

Според него управляващите подценяват един изключително сериозен проблем, какъвто е структурната безработица. „Изоставихме необразовано цяло поколение, при което хората без препитание са над 30%. Никой не прави нищо да подобри квалификацията им.

"Не смятам, че идеите, които предлага социалният министър са рентабилни, защото даването на образование не може да бъде самоцел. Да, наистина населението трябва да бъде образовано, но не може университетите да бълват кадри, от които реално бизнесът няма нужда. По този начин се създава диспропорция, негативите от която се усещат с десетилетия“, обясни още Атанасов.

Според него фирмите също полагат твърде малко усилия в тази насока. „Някои и IT компании и разбира се чуждестранни дружества обучават сами кадрите, от които имат нужда“, допълни експертът. 

На въпроса как може да бъде отпушено фирменото кредитиране, Атанасов посочи, че единствено подобрението на бизнес средата ще раздвижи кредитния пазар. „Докато не бъде премахната административната тежест, която задушава компаниите, няма да наблюдаваме ръст при банковото финансиране“, категоричен е той.

Цялото предаване може да видите на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Проблемът не е в образованието. Проблемът е, че никой не си поддържа собствеността, не си поддържа активите и това вече 23 години. Така от една страна няма работа за по-малко образованите, от друга - качеството на живот спада - просто мизерията е навсякъде, от трета - активите вече са остарели, даже морално остарели.. и произвеждат много по-малко, отделно, че много от активите на държавата просто пустеят и не се използват.. рушат се - например погледнете промишлените зони, в градовете .. рушат се.. но опитайте се да купите или наемете място - ще ви искат пари все едно е ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
В репортажа не се чуваше какво казват специалистите от БАН. Що се касае до г-н Атанасов, мисля, че беше поставен пред по-скоро политически, отколкото икономически въпроси. И друг път съм гледал от интервюирания да се искат отговори на доста глобални въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Извинявам се, ни тия препечатки от Bulgaria On Air стават все по-плоски и плитки! Не сваляйте летвата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още