IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Правителството да се съсредоточи върху пазара на труда

Неоправдано е в началото на мандата да се говори за цигарите и АЕЦ "Белене", смята икономистът

10:49 | 04.06.13 г. 4
Г. Ангелов: Правителството да се съсредоточи върху пазара на труда

Всички сфери в страната трябва да се разглеждат през пазара на труда, каза икономистът Георги Ангелов от институт „Отворено общество“ в ефира на Bulgaria On Air. Необходимо е правителството да се съсредоточи върху безработицата, защото е неоправдано в началото на мандата да се говори за цигарите и АЕЦ „Белене“, каза Ангелов.

Той коментира, че търсенето и предлагането на българския пазар не са в синхрон – „трябва да се осигурят квалифицирани кадри за високотехнологичните компании, които привличаме, защото в страната има много недообразовани хора“. Другият вариант е да инвестират и в по-трудоемки фирми, които не изискват такова образование, смята Ангелов.

От началото на годината виждаме, че икономиката е на ръба на стагнацията, но все пак за първите месеци имаме 8% повече приходи – по-голяма събираемост и затова трябва да има бързо приспособяване на новите екипи, които всеки министър назначава в приходните агенции, заяви икономистът.

Той обясни, че в момента има свръхразходи и средствата се разпределят навсякъде. А би трябвало да се насочат към проблемните сфери и там, където има възвращаемост – пазарът на труда. „МВР казаха, че имат дупка от 94 млн. лева и си направиха устата да ги получат, а е необходимо да се режат разходите, ако няма смисъл от тях", категоричен е Ангелов.

Трябва да има изготвен план за действие срещу безработицата, защото пари има – останали са средства от предишния програмен период на европейското финансиране, а след шест месеца ще има още 16 млрд. лева за периода 2014-2020 г., каза икономистът.

„Ще е добре, ако правителството започне да ги усвоява веднага, но, разбира се, те няма да започнат и след една година да го правят– пари има, но трябва и политика“, заключи Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Аааа, оправдано е, оправдано!Те за това нямаха кампания за програми, а пускаха фишеци и компромати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Кой трябва да създава работни места? http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Е кво стана с 250 хил. работни места ? *** много бърза таз деменция мамка му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Те сега целите в началото на мандата са ясни. На кого му пука за пазара на труда??!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още