IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анжела Тонева оглави Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

Досегашният председател Евгения Харитонова и целият състав на регулатора подадоха оставка по-рано днес

19:44 | 05.06.13 г.
Анжела Тонева оглави Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

Анжела Тонева беше определена от правителството за председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тонева беше член на регулатора, припомнят от правителствената информационна служба. Тя ще довърши мандата на досегашния председател Евгения Харитонова.

По-рано днес Евгения Харитонова и целият състав на комисията подадоха оставка. Решението беше взето след като съставът на Комисията подаде оставки. От постовете им са освободени още и Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

С правителственото решение за членове на ДКЕВР с петгодишен мандат са избрани Илиян Хр. Илиев, Михаил Димитров и Еленко Божков. Другите трима членове на ДКЕВР са Илиян Б. Илиев, Милена Миланова и Димитър Димитров. Те ще довършат мандатите на Андон Роков, Костадин Балачев и Цветанка Георгиева.

Анжела Тонева е родена на 5 май 1961 г. Магистър е от УНСС. Работила е като финансов ревизор, счетоводител и главен счетоводител. В ДКЕВР е от януари 2001 г. като главен експерт по ценообразуване на енергийните продукти и услуги и директор на дирекция.

През септември 2009 г. е избрана за член на Комисията.

Припомняме, че отиващото си правителство на ГЕРБ смени в началото на годината ръководителя на ДКЕВР Ангел Семерджиев заради неизпълнение на задълженията си по прилагането на третия либерализационен пакет.

Тогава се заговори и че съставът на комисията трябва да бъде избиран от Народното събрание, а не от Министерския съвет, което ще гарантира независимостта на органа.

Препоръки в тази насока дадоха и Европейската комисия и Световната банка, които одитираха енергийния сектор у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още