IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството да се захваща с проблемите на енергетиката, съветват от ДСБ

Имаме солидна защита за иска срещу АЕЦ "Белене", смята Иван Иванов

14:12 | 10.06.13 г. 2
Правителството да се захваща с проблемите на енергетиката, съветват от ДСБ

Автор: Камелия Цветанова, Dnes.bg

Вместо правителството и парламента да разгледат промени в Закона за енергетиката, те се захванаха със Закона за МВР, коментира Иван Иванов от ръководството на ДСБ. Според него правителството е закрепило зависимостта на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от изпълнителната власт. 

По този начин са били подменени приоритетите на протестите в началото на годината. "БСП и ДПС измамиха българския народ", заяви още синият лидер. 

Доказателство за продължаващата порочна, според Иван Иванов, практика на зависимост на енергийния регулатор от изпълнителната власт, е принудителната оставка миналата седмица на председателя на енергийния регулатор Евгения Харитонова и изборът на неин наследник на поста.

В същите съкратени срокове, в които парламентът прие промени в ДАНС, трябваше да бъдат гласувани и изменения в Закона за енергетиката, които да регламентират избора на председател на държавната комисия да бъде от Народното събрание, подчерта той. Вместо това изборът на ръководител на ДКЕВР беше направен по стария закон, добави той.

Затова от ДСБ подготвят и ще представят на парламентарните партии пакет от предложения за промени в сектора на енергетиката. Още тази седмица започваме консултации с неправителствени организации и политически сили за формиране на мощна гражданска позиция срещу това безобразие, обяви Петър Москов.

Иван Иванов определи като скандални опитите на кабинета „Орешарски” да рестартира проекта „Белене". Това оронва престижа на страната ни в Брюксел. Според него неслучайно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е наредил България сред трите държави в Европа с почти неуправляема енергетика.

Иванов допълни още, не може премиерът да каже, че има усещане, да говори с тон на обреченост за делото в арбитражния съд в Париж, пише БТА. Той отбеляза, че защитата на българската страна е поверена на много сериозна адвокатската кантора, която е подготвила изключително солидна защита.

Кантората има сериозен опит и е спечелила дело в арбитражния съд в полза на Полша, мотивира се Иван Иванов.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всички от ДСБ начело с Костув за разстрел без съд и присъда, за национално предателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
zhelevroman
преди 10 години
Само широка коалиция на дясно мислещите парти ще спаси България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още