IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев: Искът на "Атомстройекспорт" е за 872 млн. евро

Ремонти в енергетиката не са правени от години и ако натоварим системата, ще има много аварии, смята новият министър на икономиката и енергетиката

09:01 | 10.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драгомир Стойнев: Искът на "Атомстройекспорт" е за 872 млн. евро

Искът на руският енергиен концерн „Атомстройекспорт” заради спряното строителство на АЕЦ "Белене" е за 872 млн. евро, съобщи в ефира на bTV министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той заяви, че до дни българската държава ще внесе в Арбитражния съд в Женева контраиск.

"На този етап няма политическо решение за рестартиране на АЕЦ „Белене”, категоричен беше новият министър. Според него няма достатъчно средства в хазната, за да бъде реализиран проектът, нито има чуждестранен инвеститор. Проектът може да бъде размразен единствено от Народното събрание.

Енергийната система е във финансов колапс и има дисбаланс както на производството, така и на политиката. Подписани са дългосрочни договори за изкупуване на енергия, предупреди още Стойнев. Според него от години не са правени ремонти и ако системата бъде натоварена, ще има много аварии.

Сред неизгодните договори за държавата са тези за производство от възобновяеми енергийни източници. Новият министър не коментира кога са сключвани тези договори, но заяви, че не е спазен общественият интерес. Държавата не може да ги прекрати едностранно и затова всички участници трябва да се съберат, а условията - да се предоговорят. „Ако никой не отстъпи, системата ще се срине”, заяви още Стойнев.

Що се отнася до цената на тока от 1 юли Стойнев коментира, че тя се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Законът за две тарифи на цената пък е внесен в Народното събрание и от депутатите зависи кога ще бъде въведена мярката.

За новия министър основна цел е намаляването на цената на тока, защото по данни на Световната банка над 60% от хората у нас са енергийно бедни. Припомняме, че с този термин финансовата институция определя, че за сметките за електричество отиват над 10% от доходите на домакинствата.

Няколко мерки ще предприеме новото ръководство на министерството за намаляване на дела на сивата икономика у нас. Сред тях са подкрепа на бизнеса, възраждане на индустриалните зони, както и съгласуване на политиките с бизнеса. Това означава, че ще бъде правена оценка за въздействието на мерките, които правителството има намерение да предприеме.

Сред намеренията са и да бъде облекчена процедурата по обявяване на несъстоятелност на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Искът може да се обжалва,отхвърли,обори,да се докаже че е престъпно договорен и европа ще го отхвърли! европа е с българия, не със русиан ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Е, откъде да крадат гадовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Иска да си го заврат..... в най-северната дупка на Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"Ремонти в енергетиката не са правени от години"----------------------------------Айде бе! Защо ни драха ЕРП-тата нали за инвестиции, ремонти и поддръжка? На какво основание вдигат цените тогава на 6 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още