fallback

Цената за изкупуване на енергията от нови ВЕИ-централи намалява

Решението на енергийния регулатор няма да се отрази на крайната цена на електричеството, защото няма толкова много нови проекти

14:37 | 13.06.13 г. 8

Цените на зелената енергия от нови мощности от 1 юли тази година ще бъдат намалени, но това няма да повлияе върху крайната цена на тока, съобщи председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, цитирана от БТА.

Всъщност от миналата година няма присъединени нови мощности, а самата Тонева призна, че няма информация за намерения да бъдат присъединени голям брой мощности. По тази причина и решението на енергийния регулатор едва ли ще се отрази на крайната цена на електричеството. 

Според Закона за енергията от възстановяеми източници обаче слънчеви инсталации между 5 и 30 киловата, както и ВЕЦ-ове и мощности от биомаса до 1,5 мегавата се включват в енергийната мрежа без ограничения и без становище, припомни Еленко Божков, член на регулатора. 

В момента има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата - от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, показват данните на ДКЕВР. Новият председател на комисията посочи, че са заявени едва около 21 мегавата мощности от биомаса. 

Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез намаляване на заложената възвращаемост на инвестициите до 5,37 процента и намаление на признатите експлоатационни разходи.

Цената на електричеството от биомаса ще бъде обсъдена и на закрито заседание на комисията. 

Анжела Тонева съобщи още, че в момента се преработва целият модел за ценообразуване, за да може да бъде отразена новата среда в енергийната система, а именно, че над 50 процента от потребявана енергия в страната се изкупува от обществения доставчик по силата на договори за задължително изкупуване. Тонева каза, че моделът няма да е готов до края на тази седмица, както беше заявено това по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
fallback