fallback

Ил. Йотова: Трябва да чуем всички аргументи за избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Преместването на ГДБОП в ДАНС засили отговорността на премиера, коментира евродепутатът

21:19 | 14.06.13 г. 11

Трябва да чуем всички аргументи на премиера Пламен Орешарски за предложението му Делян Пеевски да оглави ДАНС, заяви в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова. Тя допълни, че кратките медийни изявления от деня не били достатъчни.

„Още утре обаче можем да очакваме по-подробни обяснения, когато е насрочена среща между парламентарната група с областни управители“, подчерта Йотова. Тя допълни, че БСП са дали кредит на доверие на Орешарски, чиято „отговорност се е увеличила след преместването на ГДБОП в ДАНС”.

Евродепутатът коментира още, че Европейската комисия очаква страната ни да покаже резултати в справянето с организираната престъпност и корупцията.

„Четири години България беше управлявана от престъпни групировки. И това не го казвам само аз. Има сигнали от Европейската комисия и други служби“, коментира Йотова. Тя припомни, че вече шеста година страната ни остава под наблюдение заради ниски резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. С оглед на очаквания мониторингов доклад в края на годината „за Европа е важно какви резултати ще покажем в областта на дейността ДАНС и на МВР“. По думите на Йотова затова и Цветлин Йовчев е бил  избран за вицепремиер.

Тя информира още, че от създаването на Европейската комисия „Антимафия“ преди около година и половина името на България постоянно е било споменавано във връзка със случаи за трафик на наркотици, проституция и контрабанда.

Една от препоръките на комисията, чийто заместник-председател е Илияна Йотова, е назначаването на главен прокурор на Европейския съюз, който да координира дейността на местните прокурори по международни операции. Друго предложение е изготвянето на списък с бели и черни компании. Към втората група ще бъдат причислявани такива, които са злоупотребители с европейски средства и които в бъдеще да не бъдат допускани до обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
fallback