fallback

Каква е процедурата за напускане на председателя на ДАНС?

Пеевски няма да може да се върне на депутатската банка, ако законовата процедура бъде спазена, категорична е Цецка Цачева

14:42 | 16.06.13 г. 5

Към този момент Делян Пеевски е председател на ДАНС и според закона предсрочно прекратяване на дейността му може да стане само с личното му волеизявление за подадена оставка, категорична беше депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, гост в студиото на „Денят започва в неделя” по БНТ.

Председателят на 41-то Народно събрание обясни каква е процедурата – след подаването на оставката, премиерът Пламен Орешарски трябва да поиска гласуване в парламента за освобождаването на Пеевски, на основание на подадената оставка от Пеевски.

„Няма място за парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България да искат отмяна”, заяви тя по повод изявленията от централите на двете партии, че ще оттеглят кандидатурата на Пеевски.

Цачева заяви, че писмото на Делян Пеевски, изпратено до медиите, с което той заявява, че е готов кандидатурата му да бъде изтеглена, няма правна сила.

Според нея мотивите, че Пеевски не е встъпил в длъжност са неоснователни и оттеглянето на кандидатурата му ще бъде погазване на законовия ред. Пеевски е бил назначен с решението на Народното събрание в петък и е положил клетва, припомни още тя.

Цачева смята и че няма законово основание избраният за председател на ДАНС да се върне отново на депутатската банка. По закон завръщане в Народното събрание може да се случи само на депутати, избрани за министри.  Това е предвидено в Конституцията.

„При всички останали избори, които прави Народното събрание, избран на такъв пост губи качеството си на народен представител, защото има несъвместимост между изпълнението на функциите на народен представител и на в случая председател на ДАНС”, заяви Цачева.

След предсрочното прекратяване на правомощията Пеевски ще трябва да се върне на своя пост в следствието. „Това е добре, защото той ще може да се върне в службите за сигурност, към които проявява афинитет”, смята депутатът от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
fallback