fallback

Сградата на парламента е обсадена от протестиращи

Липсата на кворум в залата пък бламира избора на втори вицепремиер в парламента

10:06 | 26.06.13 г. 27

Сградата на Народното събрание е напълно обсадена тази сутрин. Блокирано е и движението от протестиращите, които се събраха "на чаша кафе", като продължение на инициативата, подета в социалните мрежи за оставката на правителството. 

Блокирана е и работата вътре в парламента. Заради липса на кворум се провали днешното парламентарно заседание. При първата регистрация в 9 часа в залата бяха едва 104-ма депутати. По тази причина и председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви половин час почивка. 

В 9:30 часа обаче в залата бяха 112 депутати, при необходим кворум от поне 121. По тази причина и заседанието беше отложено за утре от 9 часа. 

Липсата на кворум провали изборът на втория вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева. В Народното събрание беше и цялото правителство, начело с премиера Пламен Орешарски, пише Dnes.bg.  В залата обаче не влязоха депутатите от ГЕРБ, които преди седмица официално обявиха, че напускат заседанията и ще се върнат само при обсъждане на промени в Изборния кодекс, както и депутатите от Атака. 

Виковете"Оставка" пред парламента продължават и в момента. При протестиращите излезе зам.-председателят Мая Манолова, но опитите да разговаря с протестиращите не се увенчаха с успех. По-рано към парламента полетяха и домати. 

Премиерът Пламен Орешарски във видимо лошо настроение влетя в кабинета на парламентарния шеф Михаил Миков, отказвайки коментар на събитията вътре и извън парламента.

Слушаме много внимателно какво ни казва улицата, увери пък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на излизане от Народното събрание. "Времето на правителството в рамките на този мандат ще го определят народните представители", заяви още той и допълни, че независимо колко е това време има програма и той ще я следвам стъпка по стъпка. 

Според Йовчев плановете на това правителство ще дадат решение на голяма част от проблемите на хората. 

Междувременно парламентарната група на БСП се събра на спешно заседание след случилото се днес в парламентарната зала. Сергей Станишев заяви, че от действията на Атака става ясно, че партията не подкрепя правителството. БСП и ДПС не могат да съставят кворум в пленарната зала със своите 120 депутати. 

Лидерът на БСП отказа повече коментари и обяви, че ще има изявление по-късно. 

В галерията можете да откриете още снимки от събитията пред Народното събрание

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
fallback