IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa: По-малко българи планират ваканция за лятото в сравнение с 2012 г.

Планираният бюджет е средно по 1100 лв. за почивката, сочи проучване на кредитната компания

11:40 | 26.06.13 г.
<p>
	По-голямата част от българите ще почиват в наши курорти край морето.&nbsp; Снимка:<em>БТА</em></p>

По-голямата част от българите ще почиват в наши курорти край морето.  Снимка:БТА

По-малко българи са планирали ваканция по време на летния си отпуск тази година в сравнение с 2012 г., сочи анкета на кредитната компания Visa, проведена сред 624 души в 10-те най-големи градове на страната. Според данните нашите летовници ще изхарчат средно 1 100 лв. по време на ваканцията си.

Близо 68% от участвалите в анкетата са отговорили, че планират ваканция. Същевременно в сходно проучване на Visa, направено през миналата година, 87% от анкетираните са заявили, че планират почивка.

Целта на проучването е да се определят плановете на хората за лятна почивка и методите на разплащане, които те смятат да използват както при правене на резервацията, така и по време на самата ваканция.

Тези, които ще почиват, очакват да похарчат с около 25% повече от миналата година, когато хората са предвиждали да отделят средно 882 лв. за почивката си.

Най-много средства планират да заделят гражданите на Варна и София – съответно 1 200 лв. и 1 180 лв. На дъното на класацията са жителите на Шумен, чийто предварителен бюджет е в рамките на 550 лв.

Разликата в бюджетите на хората от различните части на страната отчасти произтича от дестинациите, които анкетираните избират за ваканцията си. Жителите на големите градове много по-често залагат на почивки извън България, за което са им нужни близо два пъти повече средства, отколкото за отдих у нас – 1 570 лв. спрямо 850 лв.

Близо 25% от летуващите софиянци например ще посетят и България, и чужбина, спрямо 12% от жителите на по-малките градове, заявили намерение да почиват. Цели 68% от хората, които планират отпуск, признават, че надхвърлят предварително определения бюджет, независимо от предпочетената дестинация.

През 2013 г. близо 73% от хората избират да прекарат цялата си ваканция в България. Тези, които са избрали да почиват както у нас, така и в чужбина, са 18%, а българите, които предвиждат да прекарат целия си летен отпуск в чужбина, са едва 9%.

Както и предходни години, и през 2013 г. най-голям дял от анкетираните планират да прекарат лятната си ваканция на море – 85% от тези, които ще изберат родни градове и курорти, и 84% от онези, които ще почиват в чужбина.

За да покрият разходите за лятната си почивка, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 20% от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още