IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa: Българите ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци

Тази седмица търговците ще са най-натоварени, а повечето картодържатели ще предпочетат да пазаруват от молове и търговски улици, сочи проучване

12:32 | 19.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Visa</p>

Снимка: Visa

Българските картодържатели ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци според проучване, поръчано от Visa. Изследването също така показва, че повече от една трета (37%) от българите ще направят коледните си покупки тази седмица (19-23 декември), а по-голямата част от тях (85%) ще пазаруват в реални магазини.

Тези резултати се подкрепят и от данните на Visa Европа, според които 23-и декември ще бъде най-натовареният ден за пазаруване в Европа за цялата година, когато ще бъдат похарчени общо 2,6 млрд. евро.

По-голямата част от участниците в проучването (73%) ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а около една трета (28%) ще похарчат по-малко, отколкото година по-рано. Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци, възлиза на 249 лева, което е с 40 лева повече от средната сума, похарчена през изминалия сезон. 

Проучването е проведено сред жители на осем от най-големите градове в страната, които притежават платежна карта - София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен от агенцията за пазарни проучвания Synovate в периода между 29 ноември и 05 декември 2011 година. То показва плановете за пазаруване и навиците, свързани с плащането на стоки и услуги на българските картодържатели.

Една трета (36%) от участниците в проучването са заявили, че смятат да закупят подаръците си в седмицата преди Коледа (11-18 декември). Това означава, че последните две седмици преди Коледа ще бъдат най-натоварени за търговците, като 73% от респондентите планират да пазаруват за Коледа или вече са го направили между 11 и 23 декември. Резултатите също показват, че 25% от хората са закупили подаръци преди 11 декември, а само 8% ще изчакат до последния възможен момент – денят преди Коледа (24 декември).

Според изследването, близо една трета (31%) от участниците са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 28%, които възнамеряват да отделят между 200-299 лева. От гледна точка на плановете по региони, жителите на черноморските градове и тази година ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа. Жителите на Бургас изпреварват всички по отношение на щедрост (със средна сума от 307 лева за подаръци), а след тях се нареждат Варна (със средно 289 лева), Пловдив (със средно 278 лева) и София (със средно 238 лева).

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още