IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-голям ръст на електронните разплащания в Европа

Страната е сред лидерите по приемане на новите технологии в областта на безкешовото разплащане, сочат данни на Visa Europe

16:28 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглеждат мобилните разплащания от човек на човек. <em>Илюстрация: Visa Europe</em></p>

Така изглеждат мобилните разплащания от човек на човек. Илюстрация: Visa Europe

„България е страната с най-голям ръст на електронните разплащания в Европа за последните 12 месеца. За последната година разплащанията в т. нар. „точки на продажбите“ (в магазини, а не на банкомати) отчитат нарастване с 34%, докато средният ръст за Европа е 16%“, заяви главният изпълнителен директор на Visa Europe Питър Айлиф на брифинг в София. 

По данни на компанията България е сред държавите лидери по приемане на новите технологии в областта на безкешовото разплащане. По думите на Айлиф 98% от търговците на дребно в страната разполагат с устройства за карти с чип и PIN, докато за Европа като цяло този дял е 94%. Практически 100% от българските банкомати приемат чип карти, а на целия континент делът на тези устройства е 98%. 

Айлиф анонсира пускането на мобилни разплащания от човек на човек (Visa Mobile Person-to-Person payments) и известия за извършена транзакция (Visa Alerts). Двете нови услуги са създадени, за да помогнат на потребителите да управляват средствата си и да извършват плащания от мобилните си телефони. 

Мобилните разплащания от човек на човек позволяват на регистрираните за услугата потребители да изпращат средства до всеки картодържател на Visa в Европа директно от своя мобилен телефон. Услугата е защитена с всички средства за защита на Visa Европа. Специално разработено приложение прави лесно изпращането на пари до контакт в телефонния указател, мобилен номер или до определен номер на карта Visa – без значение дали получателят е регистриран за услугата или не.

Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още