IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google пусна мобилния си портфейл

Според представите на концерна смартфоните ще направят традиционния портфейл излишен

17:15 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Засега от услугата могат да се възползват само потребителите на щатския мобилен оператор Sprint. <em>Снимка: Google&nbsp;</em></p>

Засега от услугата могат да се възползват само потребителите на щатския мобилен оператор Sprint. Снимка: Google 

Намиращото се още в начална детска възраст плащане с мобилни телефони се развива с все по-бързи темпове. Американският онлайн гигант Google активира снощи в САЩ услугата си за безконтактни плащания Wallet, съобщи Financial Times. 

С тази система собствениците на смартфони може да плащат сметките си без наличие на пари в брой или на карта. Нужните данни се предават чрез технологията NFC (Near Field Communication), която позволява пренос на данни на къси разстояния (подобно на Bluetooth) на специално четящо устройство.

Засега от услугата могат да се възползват само потребителите на щатския мобилен оператор Sprint, които притежават телефони Nexus S. „Още сме в самото начало", пише във фирмения блог Осама Бедие, вицепрезидентът на плащанията в Google. „Нашата цел е всяка карта да може да се използва за Google Wallet". 

Основен партньор на Google Wallet е MasterCard, но от технологичния гигант обявиха планове в най-скоро време да включат и кредитните карти Visa, American Express и Discover. Сега обаче липсват достатъчно пригодени смартфони. „Разчитаме на това в близко бъдеще Google Wallet да се ползва от повече модели“, казва Бедие. Той допълва, че се надява услугата да стане достъпна за европейските потребители през 2012 г. 

Концернът представи системата през май и пусна тестове в Ню Йорк и Сан Франциско. С Wallet мобилните телефони ще могат не само да плащат сметки, но същевременно да събират точки за отстъпки. Заедно с Google Wallet тръгва и услугата Google Offers, която ще позволява мобилният ви портфейл да бъде зареждан с купони от търговците. Според представите на Google в средносрочен план смартфоните ще трябва да направят портмонето излишно.

Ходът на Google има голямо значение за бранша. От години се говори за разплащане с мобилни телефони, но досега не беше направено много по въпроса. Все още доминират парите в брой, както и кредитните и дебитни карти. И тъй като мобилната операционна система на Google – Android, е водеща сред смартфоните, на концерна се приписва силна позиция на този възникващ пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още