IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Действията на "Атака" променят ситуацията

Ако "Атака" откажат да участват в работата на парламента, се създават условия за предсрочни избори, смята червеният лидер

12:48 | 26.06.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Станишев: Действията на "Атака" променят ситуацията

Ако „Атака“ откаже да участва в работата на парламента, това означава действително предсрочни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на ПГ на Коалиция за България.

Припомняме, че заседанието на Народното събрание беше провалено заради липсата на кворум. Депутатите на ГЕРБ и Атака останаха извън залата и така премиерът Пламен Орешарски не можа да представи кандидатурата си за втори вицепремиер - на Даниела Бобева. 

По думите на Станишев поведението на ГЕРБ не изненадва, а днешните действия на „Атака“ показват, че партията не подкрепя правителството.

„Ако утре „Атака“ каже: „Ние не участваме в работата на парламента, това променя ситуацията и създава условия за предсрочни избори“, заяви малко по-късно Станишев. Той беше категоричен, че левицата няма да чака дълго националистите да дадат своя отговор, но не даде и конкретен срок.

От думите му стана ясно, че ако утре партията на Волен Сидеров каже, че няма повече да влиза в НС, най-вероятно ще се стигне до незабавна оставка.

Станишев заяви, че засега няма намерение да води диалог с ГЕРБ, защото те не зачитат резултатите от изборите. Признаването на вота било основното условие да седне на масата с Бойко Борисов.

"Коалиция за България" продължава много категорично да подкрепя работата на правителството на Пламен Орешарски, отсече Станишев.

„Ние смятаме, че то трябва ударно да започне реализация на програмата от спешните мерки в икономиката, за бизнеса и за демократизиране на управленския процес в следващите дни. Това може да се случи при една хипотеза – ако има работещ парламент, добави лидерът на БСП.

Според него „Атака“ трябва да се определи – дали иска нови избори или не.

Ние сме готови да работим, заяви Станишев. Не зависи само от нас дали ще има работещо НС, отсече обаче той.
Това, което се случва днес пред НС, не представлява гласа на българските граждани. Има 200-300 души, които доста добре идентифицирани, мотивирани хора, които представляват определени интереси, коментира Станишев.

По негови думи икономическите мерки на правителството щели да засегнат много интереси. Ние уважаваме протестите, които са спонтанни и граждански. Виждаме все по-голям елемент организация – и политическа и финансова. В това число едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси, коментира лидерът на БСП.

Той обаче беше категоричен, че левицата е готова да отиде на избори, но така нямало да се случат много реформи.

Тези, които подклаждат протестите – политически и икономически, работят срещу интереса на повечето български граждани, допълни Станишев

Той беше категоричен, че диалогът се води в институциите, а не на улиците.

Станишев нападна и президента Росен Плевнелиев, който по думите му не се е държал адекватно през последните дни.

Лидерът на БСП обаче отхвърли идеята на „Атака“ за импийчмънт. Би било погрешно в този момент да се започне война между институциите. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент и да спазва конституцията. Той прекрачи определи граници. Не той е избирал парламента, че да снема доверието си, заяви Станишев.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.peticiq.com/za-svalyane-na-imuniteta-na-volen-siderov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/1997/02/24/995637_bsp_si_kroi_kostjum_na_opoziciia/?ref=id
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
За всчкото напрежение в Държавата е виновенжурналистът от btv - Антон Хекимян. През цялото време се чудеше кое човешко унижение е по-интересно за света, това да снима къщите на единствените хора в Държавата, които създават Национален Доход и ни пазят от най-мръсните чужденци да не си отрежат от нас, въпреки че според Европейскто Законодателство всичко им се поднася на тепсия, дали да снима как правят сюнет при турците, или дали лифтовете на Рила и Пирин са ги понаправили. Общо взето най-големият *** в България, които живее от и за подлост, настройвайки гражданите срещу държавата ежедневно се казва btv и журналисти като Антон Хекимян, Рада Домусчиева, Валя Ахчиева, Маргарита Михнева... Аз лично не вярвам на нищо докато не видя осъдени за уронване престижа на Държавата и подигравка с достойнството на хората медията btv, заедно с нейния гуру - Слави Трифонов. Щом само на тях им е позволено да обиждат хората и Държавата Законно, тогава нека от тук нататък да се пазят от всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Не е задължително да се засегнат хора, необходимо е да се отменят лобистки закони и решения и това е най важното. Само ЕП могат и са най удачния вариант за приемане и прокарване на лобистки закони, защото при тези партии има и е ясно на кой да се плати.БСП замириса на ЕП, заприличва на Герб и лидерите и на двете партии е просто задължително да си депозират оставките в самите партии. В Европа има хора, които го разбраха това и евросредства е повече от вероятно, да няма докато не се случи промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
Въобще не е лошо да се гласува за социалистическа партия, стига тя да е наистина социалистическа..а не някаква ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Последиците от протестите са дестабилизация, не може да не се мине през такава. Управлението на Герб е точния пример за стабилизация, но на какво - на мизерията и икономическия спад. Вместо Борисов гордо да се пъчи, че може да печели избори, по скоро трябва да си посипе главата с пепел и да се оттегли от Герб и да я остави да се развива сама тази партия. Аз лично съм убеден, че Герб и БСП са леви партии, но Герб е тъмно червен - ЕП ,еднолична партия и му е време да смекчи сериозно червеното и да изсветлее. Нека не се заблуждаваме, социалните държави имат бъдеще поне в близките няколко десетилетия, десния модел е в много сериозна криза, публичната собственост изживя драма и тези борсови катастрофи по Света доказват, че модела е чисто хазартен и има нужда от промяна. Социално ориентирания модел на управление съчетан с защита и поощряване на дребния и среден бизнес и ограничаване на монополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Съветвам те наистина да наблягаш на това в което си професор, защото в момента се излагаш само. Провери всички коментари на желенски досега, и сама ще разбереш защо олекна във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 6
serafima
преди 10 години
Ще си говорим пак след следващите избори. Като искате, залъгвайте се. Дори не зная всъщност какви илюзии имате и поддържате. Справедливост, но без да засягаме определени хора. Така ли? Някакви химери и неясни, противоречиви изказани мисли. Да, професор съм и съм горда с това. По някои международни информационни системи съм една от първите пет най-четени в моята област автори - българи в света. Това да кряскаш високо, не значи да си прав. Но някои хора (знаем какви) приемат това за "доблестно" поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 2
nenko66
преди 10 години
Глупостта не ходи по гората - тя е и по........професорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Разбира се щом си била комсолец за БСП ще гласуваш. За кого друг. Под строй - заедно с Желенски (определен от теб като конструктивно мнение) И с цялата си глупост казваш, че си професор?!?! Професро отчита празните мнения на желенски като конструктивни? Виждаме точно какво си... Искам да питам защо "контрапротеста" в подкрепа на Орешарски събра само 80 - 100 човека? Нали всички не-протестиращи били подкрепяли правителството? Ей много кухарки почнахте да влизате в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още