fallback

Смесена избирателна система и преференциален вот предлага ГЕРБ

Партията внесе предложенията си за промени в Изборния кодекс

17:32 | 28.06.13 г. 8

Група депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложенията на партията за промени в Изборния кодекс.

Да има смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи, са основните предложения.

"Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%. Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.", обясни Цецка Цачева.

"Предвиждаме 31 мажоритарни едномандатни райони, колкото най-бързо, без особено прекрояване на избирателните райони могат да бъдат определени. Останалите 209 народни представители да се избират по пропорционалната листа. Приехме и в пропорционалната листа да има мажоритарен елемент. Считаме, че на този етап искането за прерайониране за определяне на районите, които трябва да бъдат с равен брой избиратели, е сложно с оглед административно-териториалното деление на страната", посочи тя.

Друго предложение на ГЕРБ е бариерата за влизане в парламента да падне от 4% на 3%. Красимир Ципов обясни, че така ще се даде възможност за много по-широка представителност на българските граждани в Народното събрание.

Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, така че те да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с "мъртви души".

"Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ", каза още Цачева.

Според нея внесените предложения дават възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
fallback