IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена избирателна система и преференциален вот предлага ГЕРБ

Партията внесе предложенията си за промени в Изборния кодекс

17:32 | 28.06.13 г. 8
Смесена избирателна система и преференциален вот предлага ГЕРБ

Група депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложенията на партията за промени в Изборния кодекс.

Да има смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи, са основните предложения.

"Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%. Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.", обясни Цецка Цачева.

"Предвиждаме 31 мажоритарни едномандатни райони, колкото най-бързо, без особено прекрояване на избирателните райони могат да бъдат определени. Останалите 209 народни представители да се избират по пропорционалната листа. Приехме и в пропорционалната листа да има мажоритарен елемент. Считаме, че на този етап искането за прерайониране за определяне на районите, които трябва да бъдат с равен брой избиратели, е сложно с оглед административно-териториалното деление на страната", посочи тя.

Друго предложение на ГЕРБ е бариерата за влизане в парламента да падне от 4% на 3%. Красимир Ципов обясни, че така ще се даде възможност за много по-широка представителност на българските граждани в Народното събрание.

Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, така че те да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с "мъртви души".

"Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ", каза още Цачева.

Според нея внесените предложения дават възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 10 години
"Никой няма нужда от парламентарни групи от 11 човека които така или иначе постоянно се разпадат"-----------Ти може и да нямаш нужда, но хората които са гласували за тези депутати сигурно си имат причина и е най-малко е твърде НАХАЛНО и обидно да им обясняваш колко не ти пука за тяхната воля!Смисълът на демократичните избори е да осигури справедливо ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО на гражданите в управлението на страната.При избирателната активност от последните избори на всеки депутат се падат около 15 000 избирателя(3,5 млн. разделени на 240 мандата)НЯМА демократично обяснение за факта, че партии, които са получили над 15 000 гласа в национален мащаб НЯМАТ представител в Народното събрание.Псевдо-обяснения от типа или 'партиите под 4% били несериозни' са просто жалки, антидемократични и НЕсправедливи и ги правят само за да се ПОДМЕНИ волята на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Избирателната система няма да промени абсолютно нищо. Вярата в обратното е вяра в това, че системата (като цяло) е добра, но лошите управници, които избираме я развалят. И следователно (гласи тази молитва) само да намерим и да случим на добри управници и всичко ще се оправи. А всъщност е точно обратното - системата е лоша и съответно когото и да изберем нищо няма да се оправи. Затова трябва да се положат усилия за промяна на системата, а не на това как да избираме кой да ни управлява (не че е съвсем без значение де). И една от посоките за такава промяна е повече разделение на властите - президента трябва да има повече власт:1. Право на законодателна инициатива.2. Ветото му да се преодолява с 2/3 мнозинство (а не с 1/2 както е сега).3. Да има право да свиква референдум без одобрение на НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Не на Пропорционалното гласуване. То е порочно и помага за много лесното издигане на съмнителни кандидати. Такива като Царя, Борисов, СИдеров Милионери и т.н. ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване ще активизира избирателите и те ще са длъжни да участват много по-активно в патиите и подреждането на депутатските листи. Това ще свърши страхотна работа в отсяването на некачествени и неприятни за обществото лица. Те са там сега, защото сме пасивни и ги избират 10% които си гласуват не защото имат идея, а защото така им е "светнало"НЕ на намаляването на броя на депутатитеКолкото са по-малко те толкова всеки един от тях е по-значим. Колкото е по-значим и важем е по-апетитен за корумпиране и излагане на влияние. Запазете броя им на 240 Повярвайте ми така ви е по-евтино, отколкото да ги издигате да статут на монарси едва ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Да На ЗДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ, и таксуването на НЕгласуванеНЕ на електронното гласуване, защото е МНОГО по-лесно на манипулацииАко гласуването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, защо ни трябва електронно/лесно манипулиуеми днни/, за да повишим активността ТЕ ЩЕ Е 99% така или иначеСъс въвеждането на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВНЕ ще изчезне проблема с купуването на гласове, защото на купувачите няма да им стигнат парите да купят толкова големи % избирателиНАПРАВЕТЕ ГО. ВЪВЕДЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТО ГЛАСУВАНЕ И ПРОМЕНЕТЕ РБ по модела на АвстралияНЕ НА ПАДАНЕТО НА ПРАГА ОТ 4% Никой няма нужда от парламентарни групи от 11 човека които така или иначе постоянно се разпадат и са крайно лабилни и неоцеяват. Има Ляво, Център, Дясно! На колко партиики да си ги разделят, за да не ммогат да работят ли. НЯМА НУЖДА ДА ВЪРШИМ УСЛУГИ НА ГУБЕЩИТЕ ДОВЕРИЕВЪВЕДЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ И РБ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ МНОГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Людени
преди 10 години
"Останалите 209 народни представители да се избират по пропорционалната листа."Какви 209 представители !!! Те всичките трябва да са 80-90 НАЙ-много ....Във всеки случай под психологическата граница 100 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
no_thanks
преди 10 години
Късно е либе за китка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Да си гледат работата.Задължително пропорционална без праг.Мажоритарния елемент е вътре в партийната листа.Който от листата събере най много гласове той е първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Antonov86
преди 10 години
Не е зле, но има още доста какво да се желае. Крайно време е да се въведе задължително или поне електронно гласуване. Хиляди млади хора не живеят на постоянния си адрес в родните си град/село и не се прибират съответно по време на избори, за да гласуват. Електронното гласуване със сигурност би повишило избирателната активност. Освен това е крайно време да се реши проблема с купените *** гласове. Начинът е много лесен - без основно образование нямаш право на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още