IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Не служебното правителство забави разделянето на ЕСО и НЕК

Бившият служебен министър критикува назначенията на сегашния кабинет и ги обвини за спрени преговори с американските централи за намаляване на цената на тока

20:31 | 30.06.13 г. 3
Василев: Не служебното правителство забави разделянето на ЕСО и НЕК

Процедурата за отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) работи повече от 12 месеца, има нает консултант още от правителството на Бойко Борисов. Това обясни бившият служебен министър Асен Василев пред агенция "Фокус".

Той коментира още, че процедурата обаче е била доста забавена. Служебното правителство е отделило окциите на ЕСО от НЕК, направен е и нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно.

Не са назначени хора, защото е свършил мандата на служебното правителство и са оставили новият министър да определи назначенията. 

Така Асен Василев отговори на обвиненията на Драгомир Стойнев, че заради забавяне на служебното правителство България не е изпълнила задълженията си като член на ЕС и от 1 юли ще трябва да плаща санкции. 

"Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО”, каза още Асен Василев.

Той обърна внимание на други назначения на Стойнев, които, според него, могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ,  визирайки назначения в Борда на директорите на холдинга Георги Христозов, който е осъждан за валутни престъпления.

"По същия начин, по който на Ричард Брансън му забраниха да си купи банка в Англия, тъй като беше осъждан за контрабанда, по същия начин Георги Христозов, тъй като е осъждан за валутно престъпление. Независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ", заяви Василев. 

Василев коментира още и модела за изкупуване на ток от електрическите централи "Започнахме процеса по предоговаряне с централите, които са за възобновяеми източници и с двете американски централи", каза той и допълни, че според неговите данни процесът на преговори с американските централи е спрян, както е спрян и консултатнт, който да доведе до край предоговарянето с американските централи и централите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници. 

По думите му, има две основни промени, предложени от служебния кабинет, които не са приети.

„Основната промяна е да не се изкупува токът от когенерациите, когато той не е ефективен. В момента са оставени текстовете от закона, с които заводските централи и част от другите когенерации ще продължат да работят до 2015 година и тяхната електроенергия да се изкупува на преференциални цени даже и когато тя не е високоефективна. Другото, което не е вкарано, пак във връзка със заводските централи, е както в Закона за възобновяемите източници има възможност да не се диспечират тези централи, тоест да бъдат ограничени в случаите, когато има опасност за системата" обясни още Василев.

Такава възможност нямаше предвидена в Закона за енергетиката за централите, които са с комбинирано производство и доколкото виждам новите текстове, тази промяна не е въведена там. Тези централи, независимо дали представляват опасност за системата, трябва да продължат да бъдат диспечирани или трябва да се наруши законът”, посочи още Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
Подкрепям!Да се връща служебното правителство. За 2 месеца свършиха работа. Тия за 2 месеца още не са свършили с политическите назначения, та камо ли да почнат да работят.Тоя Стойнев да беше свършил работа за това време, ами той чак сега се пробуди и се развика че не е свършена работата. Ми кой да я свърши бе, ***! Експертите на БСП, пази боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
защо ми се струва че чрез този акаунт пишат поне 2-*** души ... ... и единия е значително по-умен :))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Да се връща старото служебно правителство.4 юли е страхотна дата за оставка!Ще празнуваме с американците!Точно на 21 ден, три седмици! Нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още