fallback

ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

В Европейския парламент се проведоха дебати, посветени на ситуацията в България

19:52 | 02.07.13 г. 30

Манфред Вебер, зам.-председател на ЕНП (Европейска народна партия) директно поиска нови избори в България по време на дебатите в Европейския парламент, посветени на обстановката в България. Предсрочните избори ще възстановят демокрацията и закона ще възтържествува, заяви той. 

Припомняме, че темата беше включена извънредно в дневния ред на Европейския парламент именно по искане на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ.

Вебер критикува съставеното правителство и неговите назначения, както и подкрепата от националистическата партия "Атака" за кабинета. Тази партия е определяна от ЕНП като "ултранационалистическа". 

"Социалистите трябваше да преглътнат горчивото хапче на крайнодесните, но какво има насреща?", запита той и допълни - дали това са пари, работа или руско влияние. Десетки хиляди излязоха на протест и това е пример за липсата на демокрация. 

Зам.-председателят на ЕНП призова своите колеги от ПЕС, към които принадлежи и БСП, "да се вразумят" и да "кажат истината в очите на своя лидер Станишев". 

Срещу изказването на Вебер категорично се обявиха българските депутати, част от групата на ПЕС и АЛДЕ. Илияна Йотова попита с какво право Вебер се изказва против законно избрано правителство и волята на българите. "Аз искам ли предсрочни избори в Германия?", коментира тя. 

В подкрепа на правителството Орешарски българските депутати в ЕП изтъкнаха, че "Атака" само се регистрира в пленарната зала, за разлика от ГЕРБ, които бойкотират работата на институцията. Ивайло Калфин подчерта, че "Атака" е е националистическа партия далеч от Европа. За да не бъде тя решаваща за правителството, ГЕРБ трябва да се върне в парламента, заяви той.

Слави Бинев пък обвини Европейския парламет, че не е дискутирал "българския Кадафи Бойко Борисов" и "българското КГБ в лицето на Цветан Цветанов".

В дебатите участваше и комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. Тя също посочи скандалните назначения на правителството на Орешарски в сферата на сигурността. Тя допълни, че те застрашават не само България, но и целия ЕС.

Рединг коментира още, че сега е моментът да са засили работата по реформата в съдебната система и че мониторнигът над страната ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback