IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от "Атака"

В България има проблем, категоричен е председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода

13:27 | 02.07.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханес Свобода:&nbsp;&quot;Атака&quot; не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханес Свобода: "Атака" не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните“. Снимка: Ройтерс

Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия и от политиката на "Атака". Това заяви на пресконференция в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода часове преди очаквания дебат за България в Европарламента.

Той отново коментира, че в България има проблем, посочва БТА. Свобода добави, че покрай неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции. Според него, ако Европейската народна партия (ЕНП) е действала с Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация".

Свобода бе запитан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с "Атака" заради това, че при тройната коалиция фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. „Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с "Атака". Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. "Атака" не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните“, каза Свобода, цитиран от БНР.

Той добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По-рано днес от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България, посочва БТА. Според Вебер за С&Д нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства. Матийо допълва, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака"". По нейните думи в изявлението от 26 юни на председателя на Народното събрание Михаил Миков българските медии са били нападнати заради "неуместно отразяване" на протестите. В това изявление намират своя отзвук и изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, допълва тя.

"През последната година бяхме свидетели на постоянните опити на С&Д да превърнат Европейския парламент в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии от ЕНП. Когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган. Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем "двойни стандарти" това, което те правят, е просто меко казано", заявяват Вебер и Матийо.

Снощи извънредно Европейския парламент прие промяна в дневния си ред и днес следобед ще обсъди обстановката в нашата страна. По предложение на Вебер разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в България.

Вчера в изказване в пленарната зала на ЕП евродепутатът Слави Бинев пък поиска оспорване на изборния резултат от 12 май. Той изпрати и официалната си позиция в писмо към Европейската комисия.

„Европарламентът трябва да подкрепи ощетените от изборните фалшификации български партии, в противен случай се посяга на фундамента на демокрацията в Република България. В момента хората в България отново са на улицата, искащи нов Изборен кодекс и ново Правителство”, категорична бе позицията, изложена в писмото му.

Повече новини за света прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Щото с вас може да се говори ли, железо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Този "факт" пък е най-маловажен. Кой имал заместник председател. Защо ви е герб? Да ви легитимира глупостите ли? Къткайте си там Сидеров, той ви крепи сбирщината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
naso_fr
преди 10 години
Цапкаме ли, душа? И под тази статия се изцапка. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 10 години
Както не му е работа и да дава или не подкрепа на СтанишеФ !Не че имаше особен смисъл де :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
albobo76
преди 10 години
Не му е работа на г-н Свобода да се бърка в нашата политика. Да си гледа неговата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
_PMP_
преди 10 години
Извини се бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Айде бе Jelenski липсваш ми. Даже ПЕС-а не иска да се любите с Атака пък без тях нали се сещаш пак сте се хванали за палците и ще се надявате местан да не е много exited.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
sel4o
преди 10 години
Дори и ПЕС-овете обърнаха гръб на нашите ***. Може би чакат вече и майките им да се откажат от тях, за да сдадат властта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Май ПЕС разбраха, че са направили грешка с подкрепата си за Станишев. Е, по-добре късно, отколкото никога. Но защо ми се струва, че просто искат да излязат сухи от водата? Правилно действате, другари! Ха сега и малко по-смело. Вие си знаете как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
А докато бяхте тука, го потупвахте вашето момче по гърба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още