IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

В Европейския парламент се проведоха дебати, посветени на ситуацията в България

19:52 | 02.07.13 г. 30
ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

Манфред Вебер, зам.-председател на ЕНП (Европейска народна партия) директно поиска нови избори в България по време на дебатите в Европейския парламент, посветени на обстановката в България. Предсрочните избори ще възстановят демокрацията и закона ще възтържествува, заяви той. 

Припомняме, че темата беше включена извънредно в дневния ред на Европейския парламент именно по искане на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ.

Вебер критикува съставеното правителство и неговите назначения, както и подкрепата от националистическата партия "Атака" за кабинета. Тази партия е определяна от ЕНП като "ултранационалистическа". 

"Социалистите трябваше да преглътнат горчивото хапче на крайнодесните, но какво има насреща?", запита той и допълни - дали това са пари, работа или руско влияние. Десетки хиляди излязоха на протест и това е пример за липсата на демокрация. 

Зам.-председателят на ЕНП призова своите колеги от ПЕС, към които принадлежи и БСП, "да се вразумят" и да "кажат истината в очите на своя лидер Станишев". 

Срещу изказването на Вебер категорично се обявиха българските депутати, част от групата на ПЕС и АЛДЕ. Илияна Йотова попита с какво право Вебер се изказва против законно избрано правителство и волята на българите. "Аз искам ли предсрочни избори в Германия?", коментира тя. 

В подкрепа на правителството Орешарски българските депутати в ЕП изтъкнаха, че "Атака" само се регистрира в пленарната зала, за разлика от ГЕРБ, които бойкотират работата на институцията. Ивайло Калфин подчерта, че "Атака" е е националистическа партия далеч от Европа. За да не бъде тя решаваща за правителството, ГЕРБ трябва да се върне в парламента, заяви той.

Слави Бинев пък обвини Европейския парламет, че не е дискутирал "българския Кадафи Бойко Борисов" и "българското КГБ в лицето на Цветан Цветанов".

В дебатите участваше и комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. Тя също посочи скандалните назначения на правителството на Орешарски в сферата на сигурността. Тя допълни, че те застрашават не само България, но и целия ЕС.

Рединг коментира още, че сега е моментът да са засили работата по реформата в съдебната система и че мониторнигът над страната ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ама, само, за да сме наясно-дълбоко ме съмнява град, с големината на Габрово да се е побрал на жълтите павета-ако си била в Габрово на карнавала, ще разбереш, че няма място за толкова хора на толкова място...Та тия 60 000 е число, изсмукано от клюнчето на някоя гладна кокошка:)Иначе-е съм гледал дебатите, ОБАЧЕ-каквато и илюзия да сме си създали тия 45год. социализъм(заради липсата на допир със запада), реално-западните лемури са същите като българските лемури:) Нашите е са открили топлата вода. Западна Европа(или далечният Изток, или където и да е) не е обетованата земя-българите с нищо не сме по-долу(даже напротив-в много отношения сме по-горе-и сме по-малко селяни и сме по-умни) от другите. Та не знам какво си очаквала-това "Европа ще ни оправи" може да се приеме само от бабите като аргумент-просто щото са същите като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Като гледах дебатите, умрях от срам! Заради всичките там. И наши и не наши!Някакви си лозунгови стандартни изказвания, на всичкото отгоре и безмислени.Това са чиновници, на които ние вдигаме цената. Същите *** бяха и от ПЕС!Даже не могат да говорят!А дали могат и да мислят, там вече да не пипам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Така е, телевизиите показват само артисти и музиканти, щото нали, Сидеров е много Яд-о-сан!Затова трябва да се търсят и други източници!http://***.youtube.com/watch?v=ZfqHQEykO-c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 11
jelenski
преди 10 години
горките ЕНП. Пак бяха подведени от ГЕРБ, които вече почват да се отчайват и изнервят, че не става както те искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
между другото-официалната позиция на БСП е против анти протеста. Даже ме учуди, че имаше хора от червените там. И на мен не ми е ясно целта на тоя анти протест-да легитимира другият протест ли? Да изостри обстановката ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Това се говори, онова се говори... Ховори се, че Орешарски е човек на Черепа, Станишев е човек на Путин, Местан е на Ердоган, а Сидеров на Дедо Господ. *** все си оставаме с голи приказки. Чувам и още нещо - Станишев неможал окраде достатачно, затова контрапротеста е няколко стотин човека за 2 дена. Не му стигнали от закуски. Понякога, когато говорим глупости, се забравяме а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да и аз това питах оня ден тук-че протестът изкарал "бизнесмени" пък аз един бизнесмен не видях да е на протеста:) Що ли???? Виждам само артисти и музиканти-и те тия дето и 89та сваляха властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
ми предвид, че се говори, че е прибрал 2 милиарда-колкото и да им е платил все са му останали, не го жали:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Спред вас колко лева се е изръсил Бойко да плаща на няколко хиляди хора 20 дена подред? Интересна ми е една такава сметка. Щото ... тоз платен оня плат много лесно е да се плямпа ама погледнете малко по-прагматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Краставите магарета през девет баира се подушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още