IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

В Европейския парламент се проведоха дебати, посветени на ситуацията в България

19:52 | 02.07.13 г. 30
ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

Манфред Вебер, зам.-председател на ЕНП (Европейска народна партия) директно поиска нови избори в България по време на дебатите в Европейския парламент, посветени на обстановката в България. Предсрочните избори ще възстановят демокрацията и закона ще възтържествува, заяви той. 

Припомняме, че темата беше включена извънредно в дневния ред на Европейския парламент именно по искане на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ.

Вебер критикува съставеното правителство и неговите назначения, както и подкрепата от националистическата партия "Атака" за кабинета. Тази партия е определяна от ЕНП като "ултранационалистическа". 

"Социалистите трябваше да преглътнат горчивото хапче на крайнодесните, но какво има насреща?", запита той и допълни - дали това са пари, работа или руско влияние. Десетки хиляди излязоха на протест и това е пример за липсата на демокрация. 

Зам.-председателят на ЕНП призова своите колеги от ПЕС, към които принадлежи и БСП, "да се вразумят" и да "кажат истината в очите на своя лидер Станишев". 

Срещу изказването на Вебер категорично се обявиха българските депутати, част от групата на ПЕС и АЛДЕ. Илияна Йотова попита с какво право Вебер се изказва против законно избрано правителство и волята на българите. "Аз искам ли предсрочни избори в Германия?", коментира тя. 

В подкрепа на правителството Орешарски българските депутати в ЕП изтъкнаха, че "Атака" само се регистрира в пленарната зала, за разлика от ГЕРБ, които бойкотират работата на институцията. Ивайло Калфин подчерта, че "Атака" е е националистическа партия далеч от Европа. За да не бъде тя решаваща за правителството, ГЕРБ трябва да се върне в парламента, заяви той.

Слави Бинев пък обвини Европейския парламет, че не е дискутирал "българския Кадафи Бойко Борисов" и "българското КГБ в лицето на Цветан Цветанов".

В дебатите участваше и комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. Тя също посочи скандалните назначения на правителството на Орешарски в сферата на сигурността. Тя допълни, че те застрашават не само България, но и целия ЕС.

Рединг коментира още, че сега е моментът да са засили работата по реформата в съдебната система и че мониторнигът над страната ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Бе аз си спомням предния път като мрънкаха от ЕС беше за едни пари.Няколко пъти викаха "Крадете много, ще ви спрем парите" и накрая взеха, че ги спряха.Сега по една ирония на съдбата управляват пак същите. Въпросът е може ли да има други резултати освен блокиране на членството в ЕС, спиране на парите и засилване на мониторинга. А и да и Шенген се отдалечи доста.Ама те тези неща не стават за ядене, така че не са важни. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 9
sonka.74
преди 10 години
На ЕНП им дойде до гуша от ГЕРБ и за да спрат оплакванията на ББ инициираха това безсмислено обсъждане на ситуацията у нас. Ама нещо не се получи дебат, най-малкото защото на евродепутатите не им е достатъчна само "честната дума" на ГЕРБ, а се нуждаят от факти (каквито не можаха да им представят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 17
jelenski
преди 10 години
Въпреки всички гафове на правителството и протестите с искане за оставка на кабинета, БСП не само запазва подкрепа, но и я увеличава. И това е защото на всички им стана ясно, че протестите са платени от ГЕРБ, които искат да правят нови избори, за да се доограби още повече българският данъкоплатец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
leonidoff
преди 10 години
Съгласен съм с теб, че новите избори няма да са с много по-различен резултат от последните, но как може да наречеш хората с консервативно мислене *** ?! Гърците ли са по умни, че левите правителства ги хрантутиха толкова време, за да се задълбаят толкова много. Това, че някой в частност или някоя партия е щедра към теб трябва да те кара да се замисляш преди да почнеш да плюскаш, защото безплатен обяд няма дори и в ***, където богатите цопат в кал и гласуват за леви партии. Мнения като твоето само потвърждава резултата от вота и доказват, че това което наричаме политически елит си е точно представителна извадка и прогреса ще дойде когато вие изчезнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 23
Mavi Goz
преди 10 години
Евала Пич! Повечето от хората, с които общувам, са някакви частници - кои по-едри, кои по-дребни, но освен няколко полицаи, повечето не чакат на държавата. Няма нито един от тях, който да е гласувал пак за ГЕРБ на последните избори и всички треска ги тресе от перспективата пак Боце да се върне на власт, този път в коалиция с Кунева, Надка Дипломатка и лудото Яне.И тези дни си говорехме, че никой от нас не е успял да разпознае сред ежедневните агитки от протестиращи поне един бизнесмен, осигуряващ поне 2 работни места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
Hahoto
преди 10 години
За мен това е елементарна политическа постановка на ГЕРБ спрямо БСП.Подтекстът е нови избори, а след това коалиция ГЕРБ-БСП - уж с отвращение!Но за благото на нацията и за радост на Европа. Ако ГЕРБ и БСП си подадът ръка в името на "всеобщото благо" в прекия и преносен смисъл. Ще трябват пона 2-3 години за да се развие удобен нов опозиционен модел, който да може да ги смени. А това на фона на икономиката, кризата и перспективите, за тях е идеален вариант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 35
kane
преди 10 години
Като не ти харесва парламента искат нови избори, надявайки се на по-различни резултати!А ако БСП + ДПС имат 121 депутата на предсрочните избори които искате какво ще правим.... 10броя избори поред докато десните спечелят ли?Осъзнайте сеНевероятно е бедните да са толкова *** че постоянно да гласуват за Десни партии и по този начин против личния си интерес!Аз гласувам Ляво всеки път. И не съм беден, напротив/за рамките на РБ/, но дори аз знам че за мен е по-добре да съм по-беден и да живея в богата държава отколкото да съм богат и да живея в бедна държава както е сегаЛекомислен трябва да си за да бъдеш Десен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Интересно наистина! Би ли доразвил тезата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 18
Есхил
преди 10 години
Интересно къде беше ЕНП през 2009-2011 г когато ББ , за когото така яростно сега се застъпва евродесницата , бе в коалиция със същия националист и снеговата партия Атака???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
aldy
преди 10 години
"...ЕНП директно поиска предсрочни избори в България..."И настоява за връщането на законния (според европейските закони, демек) Премиер обратно на законното му място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още