IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

В Европейския парламент се проведоха дебати, посветени на ситуацията в България

19:52 | 02.07.13 г. 30
ЕНП директно поиска предсрочни избори в България

Манфред Вебер, зам.-председател на ЕНП (Европейска народна партия) директно поиска нови избори в България по време на дебатите в Европейския парламент, посветени на обстановката в България. Предсрочните избори ще възстановят демокрацията и закона ще възтържествува, заяви той. 

Припомняме, че темата беше включена извънредно в дневния ред на Европейския парламент именно по искане на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ.

Вебер критикува съставеното правителство и неговите назначения, както и подкрепата от националистическата партия "Атака" за кабинета. Тази партия е определяна от ЕНП като "ултранационалистическа". 

"Социалистите трябваше да преглътнат горчивото хапче на крайнодесните, но какво има насреща?", запита той и допълни - дали това са пари, работа или руско влияние. Десетки хиляди излязоха на протест и това е пример за липсата на демокрация. 

Зам.-председателят на ЕНП призова своите колеги от ПЕС, към които принадлежи и БСП, "да се вразумят" и да "кажат истината в очите на своя лидер Станишев". 

Срещу изказването на Вебер категорично се обявиха българските депутати, част от групата на ПЕС и АЛДЕ. Илияна Йотова попита с какво право Вебер се изказва против законно избрано правителство и волята на българите. "Аз искам ли предсрочни избори в Германия?", коментира тя. 

В подкрепа на правителството Орешарски българските депутати в ЕП изтъкнаха, че "Атака" само се регистрира в пленарната зала, за разлика от ГЕРБ, които бойкотират работата на институцията. Ивайло Калфин подчерта, че "Атака" е е националистическа партия далеч от Европа. За да не бъде тя решаваща за правителството, ГЕРБ трябва да се върне в парламента, заяви той.

Слави Бинев пък обвини Европейския парламет, че не е дискутирал "българския Кадафи Бойко Борисов" и "българското КГБ в лицето на Цветан Цветанов".

В дебатите участваше и комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. Тя също посочи скандалните назначения на правителството на Орешарски в сферата на сигурността. Тя допълни, че те застрашават не само България, но и целия ЕС.

Рединг коментира още, че сега е моментът да са засили работата по реформата в съдебната система и че мониторнигът над страната ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 5
deant
преди 10 години
и на ЕП... в европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 19
stoiloff
преди 10 години
За пълна забрана на ЕНП в световен мащаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 12
deant
преди 10 години
Тревого, кой е спрял правителството да работи. Излишни не излишни протестите са мирни - радвай се. По-добре е от протести на агресивни хора. А аз като икономист съм притеснен, обратно на теб. И при ГЕРБ бях притеснен - и те за нищо не ставаха, но от 2 дена откакто започна да се говори за милиарди заеми, вече не спя никак спокойно. ГЕРБ вече са бита карта, лошото е, че Орешарски дойде с "нов морал" (от стара муцуна), а реално досега издънките са много повече от постиженията. Вярно само 1 месец е на власт - обаче поне ако постиженията са малко и издънките да бяха малко...ВСЯКО правителство отсега нататък ще бъде следено под лупа! Стига дъвкахте ГЕРБ - те са вече трупове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
deant
преди 10 години
С тебе все някога ще си сближим мненията:) По често гледай клипове от заседанията. Понякога в тази огромна зала има към 20-30 човека. А гласуванията са на конвеир. Първо гласуват, после обесняват какво са гласували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
Vesko94
преди 10 години
Честно казано останах с не особено добри впечатления от работата на ЕП. Ми то дебатите не се различават значително от тези в нашия парламент. Очаквах дебати на по-високо ниво, а то се оказа....А България е крайно време да реши сама кое е правилно и кое не, а не само да слуша какво ще каже Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 30
serafima
преди 10 години
А по-полека. Какво друго ще каже ЕНП на една България, която винаги е показвала, че твърде много се съобразява с нея? Спомнете си и Мисес Йес, която също се облизва да влезе в Парламента при нови избори и нови сбирщини като коалиции. Безочие е да се отрича флирта между ГЕРБ и Атака през първите поне 2 години на управление на ГЕРБ. Като бяха победители, къде бяха в изборната нощ лидерите на ГЕРБ? По-голям конфуз за хората и безочие за ГЕРБ не съм виждала. А много съм видяла. Надявам се, че поне тук пишат разумни и непредубедени (накои с пари) хора. Истината и само истината. Какво очаквате? След като ГЕРБ се изпокриха катъ мишки и не ходят на работа никой не се възмущава от това. Не мога да го приема. Не съм гласувала за сега управляващите партии, но двете основни се държат прилично. ОСТАВЕТЕ правителството да работи, казвам ви го с тревога като икономист. Тези така наречени протести с така наречените симпатични протестиращи станаха отдавна излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Гай Вершафт ( или както там се произнася).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Май май скоро в нашия парламент някой друг ще бъде политически изолиран. А за Слави Бинев - няма какво да го обсъждаме този шут. На следващите евро-избори ще види ЕП през крив макарон. Добре, че беше от така като го избраха навремето. А хората от ЕНП и ЕВРОСОЦ-а - такива загубеняци няма! Гаъ Вершафт бил получил информация, че Сидеров и Борисов са приятели, като бил видял снимка някъде в интернет, че се здрависвали. ЕП - Евроцирк Балкански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Хаха. Тъпите ни е евродепутати (от всички партии) пак изпуснаха едно голямо кафяво. Може да се добави, че и колегите им от чужбина по партии доста добре се включиха в дефекирането. Калфин момчето едва ли не се оплака от лошото другарче ГЕРБ, че не искало да влиза в пясъчника да си играе с тях. Едва ли не, ГЕРБ трябвало задължително да подкрепят правителството, само и само правителството да не е подкрепено от "вредната Атака". Къде се намирате вие бе? И оная Йотова ли е ква е - правителството било "легитимно избрано". Ами хайде разграничете се от АТАКА, разграничете се от Кадафи-Борисов и да ви видим колко сте легитимни! За 2 дена сте долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още