fallback

БСП призова за спиране на продажбата на ПОК "Доверие"

Янаки Стоилов се опасява от неясните капитали на купувача - компания, регистрирана в офшорна зона

10:21 | 17.07.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Призив да се спре продажбата на пенсионно осигурителната компания “Доверие“ направи зам.-председателят на "Коалиция за България" Янаки Стоилов в пленарната зала днес. За да дадат обяснения по сделката в Народното събрание са извикани финансовият министър Петър Чобанов и председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. 

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group (VIG) е приключила преговорите за продажбата на дела си в пенсионната компания на дружеството United Capital PLC. VIG притежава 92% от капитала на "Доверие".

Сделката обаче предизвика недоверие, тъй като фирмата-купувач е регистрирана в офшорна зона.

ПОК "Доверие" е най-голямата осигурителна компания, която работи в България. В нея са осигурени над 1,25 млн. души. Тя заема най-голяма част от пазарния дял в осигуряването в България.

"Ние настояваме Комисията по финансов надзор да не дава необходимото за сключването на сделката разрешение поради неясните капитали на купувача, произтичащи от обстоятелството, че той е регистриран в офшорна зона", заяви Янаки Стоилов от парламентарната трибуна днес.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" припомни, че левицата като цяло се противопоставя на участието на офшорни фирми в подобен род сделки, не само в областта на пенсионното, но и на здравното осигуряване, както и в обществени поръчки, концесии, както и да притежават част от капиталите на търговски банки. Депутатът беше категоричен, че в случаите, когато става дума за опериране с обществени средства не бива да се допуска в него да участват фирми с неясни капитали, които не могат да бъдат следени от властите.

Янаки Стоилов призова да се направят законови промени, които да регламентират тези ограничения. Ние отново се обръщаме към правителството спешно да предложи такива законови промени, каза зам.-председателят на "Коалиция за България" и заяви готовност парламентарната група също да се задейства в тази посока.

Стоилов отправи и още един призив към кабинета – да преразгледа част от назначенията си. "Правителството да прегледа внимателно назначенията, които прави в търговски дружества, контролирани от държавата. Нека да бъде направен цялостен преглед на тези назначения и където е необходимо те да бъдат ревизирани. Трябва да се действа в интерес само на държавата и на обществото", категоричен бе той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
fallback