IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП призова за спиране на продажбата на ПОК "Доверие"

Янаки Стоилов се опасява от неясните капитали на купувача - компания, регистрирана в офшорна зона

10:21 | 17.07.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП призова за спиране на продажбата на ПОК "Доверие"

Призив да се спре продажбата на пенсионно осигурителната компания “Доверие“ направи зам.-председателят на "Коалиция за България" Янаки Стоилов в пленарната зала днес. За да дадат обяснения по сделката в Народното събрание са извикани финансовият министър Петър Чобанов и председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. 

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group (VIG) е приключила преговорите за продажбата на дела си в пенсионната компания на дружеството United Capital PLC. VIG притежава 92% от капитала на "Доверие".

Сделката обаче предизвика недоверие, тъй като фирмата-купувач е регистрирана в офшорна зона.

ПОК "Доверие" е най-голямата осигурителна компания, която работи в България. В нея са осигурени над 1,25 млн. души. Тя заема най-голяма част от пазарния дял в осигуряването в България.

"Ние настояваме Комисията по финансов надзор да не дава необходимото за сключването на сделката разрешение поради неясните капитали на купувача, произтичащи от обстоятелството, че той е регистриран в офшорна зона", заяви Янаки Стоилов от парламентарната трибуна днес.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" припомни, че левицата като цяло се противопоставя на участието на офшорни фирми в подобен род сделки, не само в областта на пенсионното, но и на здравното осигуряване, както и в обществени поръчки, концесии, както и да притежават част от капиталите на търговски банки. Депутатът беше категоричен, че в случаите, когато става дума за опериране с обществени средства не бива да се допуска в него да участват фирми с неясни капитали, които не могат да бъдат следени от властите.

Янаки Стоилов призова да се направят законови промени, които да регламентират тези ограничения.
Ние отново се обръщаме към правителството спешно да предложи такива законови промени, каза зам.-председателят на "Коалиция за България" и заяви готовност парламентарната група също да се задейства в тази посока.

Стоилов отправи и още един призив към кабинета – да преразгледа част от назначенията си. "Правителството да прегледа внимателно назначенията, които прави в търговски дружества, контролирани от държавата. Нека да бъде направен цялостен преглед на тези назначения и където е необходимо те да бъдат ревизирани. Трябва да се действа в интерес само на държавата и на обществото", категоричен бе той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
и с право. Мавродиев се опитва да избегне поемането на отговорност, че видиш ли парите ан пенсионерите отиват в офшорки. поредното обиране на българският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
bstoyano
преди 10 години
Да, завръщат се едни методи на управление ... Нали уж КФН е независима. Май само на хартия. Преди Дянков прецака Мавродиев, защото му се опълчи за Сребърния фонд, сега БСП дават акъли и се месят в работа, която не ги засяга. Има Кодекс за социално осигуряване, има наредби, и ако са спазени какво очаквате КФН да направи? Да погази законовите разпоредби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 13
sonka.74
преди 10 години
БСП добре призовава КФН да спре скандалната сделка с ПФ Доверие, но дали Мавродиев е съгласен. Като виден офшорен специалист, ръководил офшорките на Плевнелиев и Брендо, той със сигурност е фен на купувача и едва ли ще се противопостави на сделката по ппричина "неясни капитали"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Tony
преди 10 години
Яки, споко!Ваш'те хора ще ги купят с руски пари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 4
yonko_chuklev
преди 10 години
Щом БСП искат спиране на прокупко-продажбата, явно офшорката купувач не е на Василев :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
balkando
преди 10 години
Повече ме притеснява каква част от парите във фонда все още са налични, след борсовите спадове от 2008 насам. Не е тайна че висшия мениджмънт на доста фондове играеше на борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Абсолютно съм съгласен, че е малоумие да се позволява парите на най-големия пенсионен фонд да се поверяват на пощенска кутия некъде си... там....Не требва много акъл, за да се разбере защо, нали? Иначе да живее капитализма! хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
993
преди 10 години
Интересно! Един официален документ не е подаден по темата нито в КФН, нито в КЗК никъде, а тия вече дават акъл какво можело или не можело... Защо някой не попита какво прави синдикат, като собственик в пенсионна компания? Що не пита някой тези 1.25 млн. осигурени как ги набавиха? Ами чрез същия тоя синдикат. Да не мислите, че услугите са безплатни?! Новият собственик бързо ще им разбере схемите и ще ги нарита барабар с мениджмънта. Затова толкова крещят по темата, "маскирайки" я, като "загриженост за осигурените, които ги имат за "крепостни селяни". Стига номера... Най смешното е, че на австрийските собственици едва ли не се казва: "като сте се хванали за хорото, ще го играете до край". Ми няма такъв филм! Собственикът има право да се разпорежда със собствеността си. Къв е тоя Янаки Стоилов? Като иска държавата, да им взима лиценза за управление на фондовете и да разпределят лицата в другите пенсионни фондове... И без това тоя пазар е толкова концентриран именно заради "Доверие"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
vihur
преди 10 години
Крадеца вика дръжте крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 26
LuckyYou
преди 10 години
Проблемът е, че в КФН са ГЕРБери. А не се знае колко национално отговорни са те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още