fallback

Иван Нейков: Таванът на пенсиите трябва да падне възможно най-скоро

Предложението за ранното пенсиониране ще струва на НОИ между 30 и 70 млн. лв. годишно, коментира бившият социален министър

20:19 | 24.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Таванът на пенсиите трябва да отпадне възможно най-скоро, препоръча от ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Иван Нейков. Според разчетите на правителството тази стъпка ще бъде направена през 2014 г.

„В момента таванът на пенсиите по-скоро разколебава хората да се осигуряват на по-големи заплати, като знаят, че след като се пенсионират, ще получават най-много 770 лева,” коментира Нейков. По думите му идеята максималният размер на пенсиите да достигне 1575 лева в близките няколко години е оптимистична, но има определени недостатъци. Предимно, "защото е базирана на изискването хората, които ще я получават, да са внасяли максимални осигуровки през целия си трудов стаж. В този смисъл предложението ще засегне много малък брой хора”, коментира Нейков. Той подчерта, че много по-важен е размерът на минималната пенсия, тъй като много повече хора я получават.

„Икономиите от съществуващия таван на пенсиите са около 15 млн. лева на година за бюджета на НОИ. При условие, че бюджетът на  институцията е 7 млрд. лева, сумата няма да бъде толкова голям разход, ако таванът отпадне,”  уточни Нейков.

Той коментира и внесените преди месец в парламента от „Коалиция за България” законодателни промени с нова опция за ранно пенсиониране и замразяване на възрастта за пенсия.

По думите му в предложението за замразяване на възрастта за пенсиониране не е посочен срок, с което не става ясно дали изобщо ще бъде увеличена някога.

Според Нейков опцията за ранно пенсиониране е много по-опасна за бюджета на НОИ. Предложението предвижда хората, на които не им достигат до две години трудов стаж, да имат право на пенсия, която да бъде намалена  с 0,4% за всеки недостигащ месец.

„Изчисленията на експертите сочат, че между 15 и 30 хиляди души ще се възползват от опцията за ранно пенсиониране. Това означава между 30 до 70 млн. лева допълнително разходи за НОИ на година,” коментира Нейков и допълни, че според разчетите на правителството загубите за бюджета, ако не бъде въведена мярката, ще са в рамките на 15 млн. лева на година.

Нещо повече, „няма гаранция, че ранното пенсиониране ще бъде от полза за намаляване на  младежката безработица”, какъвто мотив е заложен в предложението, заяви още бившият социален министър. Той допълни, че ако не бъде увеличена възрастта за пенсиониране, дефицитът в НОИ ще продължи да нараства и в близките години ще надмине 3 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
fallback