IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Таванът на пенсиите трябва да падне възможно най-скоро

Предложението за ранното пенсиониране ще струва на НОИ между 30 и 70 млн. лв. годишно, коментира бившият социален министър

20:19 | 24.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Таванът на пенсиите трябва да падне възможно най-скоро

Таванът на пенсиите трябва да отпадне възможно най-скоро, препоръча от ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Иван Нейков. Според разчетите на правителството тази стъпка ще бъде направена през 2014 г.

„В момента таванът на пенсиите по-скоро разколебава хората да се осигуряват на по-големи заплати, като знаят, че след като се пенсионират, ще получават най-много 770 лева,” коментира Нейков. По думите му идеята максималният размер на пенсиите да достигне 1575 лева в близките няколко години е оптимистична, но има определени недостатъци. Предимно, "защото е базирана на изискването хората, които ще я получават, да са внасяли максимални осигуровки през целия си трудов стаж. В този смисъл предложението ще засегне много малък брой хора”, коментира Нейков. Той подчерта, че много по-важен е размерът на минималната пенсия, тъй като много повече хора я получават.

„Икономиите от съществуващия таван на пенсиите са около 15 млн. лева на година за бюджета на НОИ. При условие, че бюджетът на  институцията е 7 млрд. лева, сумата няма да бъде толкова голям разход, ако таванът отпадне,”  уточни Нейков.

Той коментира и внесените преди месец в парламента от „Коалиция за България” законодателни промени с нова опция за ранно пенсиониране и замразяване на възрастта за пенсия.

По думите му в предложението за замразяване на възрастта за пенсиониране не е посочен срок, с което не става ясно дали изобщо ще бъде увеличена някога.

Според Нейков опцията за ранно пенсиониране е много по-опасна за бюджета на НОИ. Предложението предвижда хората, на които не им достигат до две години трудов стаж, да имат право на пенсия, която да бъде намалена  с 0,4% за всеки недостигащ месец.

„Изчисленията на експертите сочат, че между 15 и 30 хиляди души ще се възползват от опцията за ранно пенсиониране. Това означава между 30 до 70 млн. лева допълнително разходи за НОИ на година,” коментира Нейков и допълни, че според разчетите на правителството загубите за бюджета, ако не бъде въведена мярката, ще са в рамките на 15 млн. лева на година.

Нещо повече, „няма гаранция, че ранното пенсиониране ще бъде от полза за намаляване на  младежката безработица”, какъвто мотив е заложен в предложението, заяви още бившият социален министър. Той допълни, че ако не бъде увеличена възрастта за пенсиониране, дефицитът в НОИ ще продължи да нараства и в близките години ще надмине 3 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
NikolovaG
преди 10 години
Пенсиите ниски,осигурителните вноски все по големи на един и същ брой лица.това ли искате да кажете,или имате нещо друго в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
krez
преди 10 години
Ранното пенсиониране ще осигури работни места за млади хора, които също ще плащат осигуровки.Това също трябва да се има в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
krez
преди 10 години
При бюджет 7 милиарда 15 милионо за вдигане на тавана е нищо, а 30-70 милиона за ранно пенсиониране са огромна сума.Браво бе Нейков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
NikolovaG
преди 10 години
Г-н Нейков наближава да се пенсионирате сигурно.Кой получава тавана на пенсиите и кого осигуряват върху висок осигурителен доход?.Моето мнение е,че не тези които плащат вашите осигуровки.Дори този таван трябва да падне още по надолу.Всички сърбаме попарата забъркана от вас като министър.Но едно разбрахме не, че неможе да се правят добри закони в българия ,но те се правят за интересите на определен кръг от хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още