fallback

В. Велев: Много хора коментират промените в бюджета, но малко от тях са чели проекта

Най-често допусканата грешка е, че приходите за тази година се сравняват с тези от миналата

11:05 | 25.07.13 г. 8

„Голяма част от хората коментират проекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., а малка част от тях всъщност са го прочели“, каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му най-често допусканата грешка е, че приходите за тази година се сравняват с тези от миналата. „Сравнението трябва да се направи със заложените приходи в бюджета, а те изостават от очакваното, защото прогнозите бяха завишени“, коментира той.

„Очаква се сигурна дупка в бюджета. Салдото е - 300 млн. лева приходи и - 200 млн. лева в разходите – общо 500 млн. лева. Именно заради това се налага емитиране на нов дълг. Очаква се от него половин милиард да покрие тази сума, а другите 500 млн. лева да се оставят във фискалния резерв, за да има по-голяма гъвкавост. В края на годината дългът на страната няма да се повиши. Фискалният резерв няма да падне под 4,5 млрд.лева“, обясни Велев.

Според него актуализацията на бюджета е необходима заради дължимото ДДС на бизнеса – между 300 и 400 млн. лева. „За 2012 г. държавата е платила 25 млн. лева наказателни лихви, а за първите пет месеца на 2013 г. - 12 млн. лева, което означава, че растат просрочените задължения към бизнеса. За всяко просрочено плащане лихвата е 10%“, каза той.

Велев предрече, че ако актуализацията на бюджета не бъде направена е възможно много голяма част от българските фирми да стигнат до фалит, БВП да постигне нулев ръст, ДДС да се повиши.

„АИКБ е на позицията, че има много неща които трябва да се свършат по-скоро – трябва да се обърне сериозно внимание на средствата за следващия програмен период (2014 -2020), има около осем оперативни програми, които трябва да се представят и одобрят през есента, някои от тях трябваше да се пренапишат“, коментира той по темата дали трябва правителството да си подаде оставката.

Велев беше един от участниците в трите комисии, които обсъдиха във вторник проекта за изменение на бюджета, но е успял да излезе от сградата на НС преди да бъде блокирана и да се стигне до кървавите сблъсъци. Той отказа да коментира насрочения час за обсъждане, който съвпадна с началото на обичайните мирни протести.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
fallback