IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Много хора коментират промените в бюджета, но малко от тях са чели проекта

Най-често допусканата грешка е, че приходите за тази година се сравняват с тези от миналата

11:05 | 25.07.13 г. 8
В. Велев: Много хора коментират промените в бюджета, но малко от тях са чели проекта

„Голяма част от хората коментират проекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., а малка част от тях всъщност са го прочели“, каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му най-често допусканата грешка е, че приходите за тази година се сравняват с тези от миналата. „Сравнението трябва да се направи със заложените приходи в бюджета, а те изостават от очакваното, защото прогнозите бяха завишени“, коментира той.

„Очаква се сигурна дупка в бюджета. Салдото е - 300 млн. лева приходи и - 200 млн. лева в разходите – общо 500 млн. лева. Именно заради това се налага емитиране на нов дълг. Очаква се от него половин милиард да покрие тази сума, а другите 500 млн. лева да се оставят във фискалния резерв, за да има по-голяма гъвкавост. В края на годината дългът на страната няма да се повиши. Фискалният резерв няма да падне под 4,5 млрд.лева“, обясни Велев.

Според него актуализацията на бюджета е необходима заради дължимото ДДС на бизнеса – между 300 и 400 млн. лева. „За 2012 г. държавата е платила 25 млн. лева наказателни лихви, а за първите пет месеца на 2013 г. - 12 млн. лева, което означава, че растат просрочените задължения към бизнеса. За всяко просрочено плащане лихвата е 10%“, каза той.

Велев предрече, че ако актуализацията на бюджета не бъде направена е възможно много голяма част от българските фирми да стигнат до фалит, БВП да постигне нулев ръст, ДДС да се повиши.

„АИКБ е на позицията, че има много неща които трябва да се свършат по-скоро – трябва да се обърне сериозно внимание на средствата за следващия програмен период (2014 -2020), има около осем оперативни програми, които трябва да се представят и одобрят през есента, някои от тях трябваше да се пренапишат“, коментира той по темата дали трябва правителството да си подаде оставката.

Велев беше един от участниците в трите комисии, които обсъдиха във вторник проекта за изменение на бюджета, но е успял да излезе от сградата на НС преди да бъде блокирана и да се стигне до кървавите сблъсъци. Той отказа да коментира насрочения час за обсъждане, който съвпадна с началото на обичайните мирни протести.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Каквито и локуми да разтягат бъдещите бенефициенти, ние ЗНАЕМ, че ни крадат! Точка! Обидно е за сънародниците му на господина Велев, така нагло и просто, да бъдат ЛЪГАНИ! То и за да ЛЪЖЕШ така щото да изглежда достоверно, се изискват УМЕНИЯ. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 10 години
дебатите са хубаво нещо, но от тях няма да има полза защото, без значение какво се дебатира и каже, дефицита ще бъде гласуван от мнозинството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Дрън, дрън!Истината е, че не разполагаме с реалните числа. Познавайки манипулативните им тактики, нищо чудно да пресмятат изпълнението на приходите до 06/2013 пропорционално за годината, което е тотална грешка. Винаги най силните месеци са от юни до ноември. Дори и да не ги смятат пропорционално, същите тия *** до голяма степен са виновни, че приходите не са повече. Имате ли представа колко проекти с евро пари са замразени в момента и не са пипани 5-6 месеца (Завода за ***, Северната тангента, магистрала София - Калотина, околовръстното на Монтана, околовръстното на София, отделно в общини с гербаджийски кметове са замразени проекти) . Нормално е при прогнозата за бюджета да се е смятало, че всички те ще вървят.И трябва да Ви кажа, че думата буфер буди огромно съмнение за мен. Какво значи буфер от 500 милиона ... това е виц. Все едно аз да взема заем за фирмата ми, за да имам буфер срещу очаквана загуба ... пълен смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
mapto
преди 10 години
Близо 100 милиона от този милиард отиват за МВР (води се, че ще ги дадат на подизпълнителите на МВР, които често са дъщерни дружества). Това са разходи, които могат директно да се припишат на това правителство (то нищо смислено не е направило от идването си, но генерира извънредни разходи).Този заем ще им осигури и дългосрочната охрата от протестиращите. С други думи, сигурността на това дошло с манипулация и нежелано от никого правителство я плащаме ние - тези, които искаме да припомним на Станишев какво говори през февруари, и че и в политиката, и в живота е що за човек си се определя от това дали вършиш това, което говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
uranusbinkronos
преди 10 години
Затова са дебатите в Парламента. За да се изчистят съмненията и хората да повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Просто хората не им вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
serafima
преди 10 години
Иска ми се този сайт да остане по-професионален и по-интелигентен. Избликът на Елизабет е за друго място (насочвам я към отходните места). Проектът наистина малко хора го четат. Но всички у нас знаят всичко. От позицията на познат с публикациите си икономист казвам, че има резон за тази актуализация. А и тя не е от размер да предизвиква такава неаргументирана отрицателна реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Елизабет
преди 10 години
КАКВО СЕ ПРАВИШ БЕ , ЩЕ ГИ ИЗПОКРАДАТ , Я ЗА ТУРЦИ , Я ЗА КОМУНИСТИ , Я ЗА МОНИКА И Т.Н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още