fallback

Издръжката на живот запазва стабилни нива през второто тримесечие

Към юни необходимите месечни разходи на четиричленно домакинство са почти същите като през април, сочи анализ на КНСБ

12:21 | 26.07.13 г.

Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство е 563,63 лв., или общо 2 254 лв. месечно са необходими на домакинство за храна, сметки, дрехи и други стоки от първа необходимост. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие (април-юни) на 2013 г., които бяха представени днес.

Издръжката на живот запазва стабилни нива спрямо първото тримесечие на 2013 г. , когато издръжката на живот достигаше 566 лв. на лице от четеричленно домакинство (или близо 2 264 лв. общо за две деца и двама родители).

Според анализа на института границата на бедност вече е 213,90 лв. за едно лице. Това показва намаление от 1%, спрямо първото тримесечие на 2013 година, но същевременно 4,3% ръст на годишна база.

С общ доход на едно лице от домакинството до 310 лв. са 51,7% от домакинствата в България. Според представените данни от КНСБ това са 3,7 млн. души.

От тях под границата на бедност, с общ доход на едно лице до 214 лева, остават 22,4% от домакинствата, или 1,6 млн. души. А над определения праг за издръжка на живота живеят 965 хил. българи.

За последните четири години има значителен ръст на издръжката на живот с близо 17,3%. Осезаем ръст се наблюдава при хранителните стоки с 20,9%, а при нехранителните - 14,5%

"Малко над 196 хил. души работят на минимална работна заплата. Това е много тревожно. Обясняаме си го по две причини. Работаодателите не увеличават заплатите с необходимата динамика. По-тревожната причина обаче е увеличаването на дела на доходите, които се укриват - сивият сектор при изплащането на заплатите. Данните показват явни индикатори за наближаваща рецесия. Това са първите ясни сигнали, че следващите няколко месеца икономиката може да достигне отрицателен ръст, с други думи рецесия", категоричен бе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му заетите на минилна работна заплата са предимно в преработвателната промишленост - 62 хил. души, в търговията - над 50 хил., както и в спомагателна и административна дейност - около 30 хил. българи.

Той за пореден път изрази тревогата си по повод ниските заплати в България и липсващата алтернатива за тяхното увеличение. "Заплатите трябва да бъдат увеличени. Иначе няма как да бъде задвижено колелото на потреблението", допълни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
fallback