IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 200 лв. е издръжката за живот на четиричленно домакинство

Данните са на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие на годината

15:52 | 26.07.12 г. 3
Близо 2 200 лв. е издръжката за живот на четиричленно домакинство

Издръжката на живот на лице от четиричленно домакинство е нараснала до 547 лв., или общо 2 188 лв. месечно са необходими на домакинство, за храна, сметки, дрехи и други. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за периода април - юни 2012 г.

Според анализа е налице относително задържане на ценовите равнища, като спрямо предходното тримесечие се наблюдава намаление от 0,1%, а на годишна база - ръст от 3,6%.

Според изследването основната причина за понижението в издръжката е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки. От КНСБ обаче очакват ценови шок от следващото тримесечие в резултат на увеличението на цените на електроенергия, водата, природния газ от началото на юли. 

Институтът прогнозира, че до края на годината издръжката на живот ще достигне около 556 лв., или с около 20 лв. повече на човек.

Анализът прави заключението, че около 27 процента от домакинствата у нас живеят под прага на бедността, който е 205 лева, което е намаление с 0,4% спрямо март т.г. и увеличение с 3,3% спрямо юни 2010 г.

През второто тримесечие на 2012 г. хранителните стоки средно са поевтинели с 1,1%, а на годишна база са поскъпнали с 2,3%, отчита синдикатът. По-висок ръст на годишна база се наблюдава при групите на нехранителните стоки и услуги средно с 4,3%.

Чувствително нарастване има в групата „Жилищни наеми" - с 5,4%, като това основно се дължи на повишението на топлоенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Да, да, ама не! Могат ли да хапят ръката от която ядат?! К`ви синдикати в БГ изобщо? Те по света ги няма, та в БГ...Нека някой да посочи последно защитено право на работещи от някой /който и да е/синдикат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Кучетата или пенсионерите? Кой кого? Кучетата минаха на самоиздръжка. Пенсионерите може да се поучат от кучешкия опит и да започнат да им го връщат - на всеки изяден пенсионер по 100 изядени кучета. Така може да се постигнат многопосочни цели - оцеляване на пенсионерите, редуциране на кучешката популация само до дребни и мършави екземпляри, тишина и доволство сред народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Aleksiev
преди 11 години
Препоръчвам на института да използва данните при изготвяне на колективни трудови договори и смело да се намеси на пазара на труда в полза на трудещите се, които би трябвало да защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още