IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът е поскъпнал с близо 5% на годишна база, според анализ на КНСБ

В края на 2011 година издръжката на четиричленно домакинство е 2 146 лева на месец

15:25 | 17.01.12 г.
Животът е поскъпнал с близо 5% на годишна база, според анализ на КНСБ

В края  на 2011 г. издръжката на живот е нараснала с 1% спрямо третото тримесечие на годината и с 4,9% прямо същия период на миналата година, сочи анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Издръжката на живот в края на 2011 г. е нараснала до 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство, или общо домакинството трябва да разполага месечно с 2 146 лв., за да покрива средните за българския стандарт разходи.

През третото тримесечие на годината издръжката на живот също отбеляза увеличение. Тогава месечните разходи за четиричленно семейство бяха 2124 лева, а средно на член от семейството - 531,04 лева.

На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лв., а средно за четиричленно домакинство - с около 101 лв.

Основните фактори, които са повлияли върху нарасналата издръжка на живот през 2011 г. са повишените през 2011 г. акцизни ставки върху горивата, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, ръстът в цените на природния газ, електроенергията за битови нужди, топлоенергията, транспорта и др.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 1,5 на сто, а на годишна база ръстът е от 5,7%. 

В групата „хляб и зърнени храни” през четвърто тримесечие се наблюдава задържане на цените, докато на годишна база увеличението е с 11,8%. При месото и месните продукти се наблюдава повишение на цената средно с 1,4% за четвъртото тримесечие и с 5,2% на годишна база. Нарастване на цените се отчита и при млякото и млечните произведения – с 0,2% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база със 7,5%.

Особено чувствително върху издръжката на живота се е отразило поскъпването на захарта и захарните изделия - с 23,8% на годишна база. В сравнение с предходното тримесечие цената на захарта отчете спад от 1,6%, а при захарните изделия се наблюдава задържане на цените на същите нива.

При нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените с 0,6% за четвъртото тримесечие, но на годишна база ръстът е 4,2%. При облеклата и обувките се наблюдава постъпателно повишение на цените. Общо за едногодишния период поскъпването е с 5,5%, а само за четвъртото тримесечие е с 2.5%.

Границата на бедност, базирана на потребителската кошница от 77 жизнено важни за физическото оцеляване стоки и услуги, е достигнала 202,03 лв. на едно лице, което показва  ръст от 5,5% на годишна база, а спрямо предходното тримесечие ръст от 1,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още