IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бутиковите производства - шанс за малките ферми

Те ще оцелеят, ако произвеждат качествени продукти с висока добавена стойност

10:06 | 28.07.13 г. 2
Бутиковите производства - шанс за малките ферми

През последните години биологичното земеделие бележи постоянен ръст и интересът към биологично произведените храни и напитки се засилва в световен мащаб. През 2009 г. биоземеделието в ЕС заема 8,6 млн. ха, или 4,7% от използваната селскостопанска площ на ЕС-27.

В България биологичното земеделие също се радва на постоянно растящ интерес от страна на производители и потребители. За разлика от останалите сектори, биопроизводството расте не в проценти, а в пъти.

От 2006 г. до края на 2012 г. броят на биологичните оператори е увеличен повече от 9 пъти и те стават 2016, а сертифицираната земеделска земя като площ е увеличена близо 7 пъти – 40 378 ха. От биологичното производство през 2012 г. най-предпочитани са трайните насаждения, техническите и зърнено-житните култури.

Експертите посочват, че българските биологични продукти са качествени и конкурентоспособни – над 90% се изнасят в ЕС, САЩ и Япония. Освен това България е най-големият производител на биологично розово масло в света. Вътрешният пазар на биопродукти е в процес на развитие и постоянно расте броят на търговските обекти, които ги предлагат.

Проблемите пред сектора са следните: липсват данъчни стимули, а банките трудно кредитират биопроизводството и преработката. Все още само 10% от произведените в България биохрани се предлагат на вътрешния пазар, посочват авторите на анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Работя в този сектор над 10 години. Мога да ви кажа че е пълно с фирми работещи на сиво даже и черно, а административния натиск върху този тип бутикови производства е жесток. ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което искаме от държавата е просто да намали натиска и да санкционира работещите на черно. Не искаме друга помощ, всичко останало ще си осигурим сами (за разлика от другите сектори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
melon
преди 10 години
То се предлагат биохрани в бг, ама цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още