IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съсловни и пациентски организации обсъждат утре здравната стратегия

Преструктурирането на болниците е важно заради европейското финансиране, обясни здравният министър Таня Андреева

11:26 | 18.08.13 г.
Съсловни и пациентски организации обсъждат утре здравната стратегия

Проектът на Националната здравна стратегия утре ще бъде подложен на обществено обсъждане с пациентски, съсловни и неправителствени организации, както и с представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и финансовото министерство, съобщи в предаването на БНР “Неделя 150” здравният министър Таня Андреева.

Андреева обясни, че в последствие ще се правят корекции в текста на документа, тъй като ще бъдат отразени забележките, направени от партньорите. Когато бъде готов окончателният вариант, ще бъде подготвен и план за действие с конкретни мерки, срокове и финансиране.

Министърът на здравеопазването коментира, че се надява на разбиране от страна на представителите на болниците във връзка с преструктурирането на лечебните заведения. Тя подчерта, че ако секторът не бъде преструктуриран, няма да можем да получим европейско финансиране, което е основният източник на финансов ресурс за здравеопазването, на който държавата разчита до 2020 г.

Таня Андреева каза още, че в момента работна група подготвя стратегията за укрепване и подобряване на дейността на спешната помощ. Документът ще бъде готов в края на октомври.

Що се отнася до неплащането на здравни осигуровки, Андреева очаква отговор от финансовото министерство и приходната агенция. По думите й здравното министерство може само да подобри качеството на здравеопазването, така че хората да бъдат мотивирани да си внасят осигуровките.

“Пациентите не вярват на лекарите, а това осигурява нестабилна среда на работа. Когато е ниско доверието, нормално е никой да не плаща за това”, посочи тя.

Андреева коментира още че сме “узрели за втори стълб в здравното осигуряване”, но посочи, че това изисква сериозен ресурс, с който системата не разполага. “Реформата е необходима от гледна точка на конкуренция и избор на кого да се доверят пациентите”, коментира здравният министър, като допълни, че за нея ще е необходимо време, за да се натрупа необходимият ресурс за осъществяването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още