IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще излезе на световния пазар за производство на банкноти

Според икономиста Кольо Парамов обаче централната банка трябва да държи поне 34% от смесеното дружество с френската компания

22:31 | 19.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ ще излезе на световния пазар за производство на банкноти

БНБ трябва да държи поне 34% при сделката за печатницата, коментира в ефира на БНР икономистът Кольо Парамов, който е бивш главен ревизор на централната ни банка. Според него печатницата на БНБ е една от най-модерните в Европа.

Той изрази опасенията си по отношение на сделката между БНБ и „Франсоа-Шарл Обертюр Груп“ за създаването на съвместно дружество между БНБ и френското дружество, в което обаче печатницата ще държи 30% от капитала. Той препоръча делът да бъде поне 34%, за да може да имаме блокираща квота за увеличение на капитала.

„Положили сме много труд през 1996-1997 година да пуснем печатницата да работи“, каза Парамов.

Според обяснението на БНБ българската страна ще участва с непарична вноска в новото съвместно предприятие– ще бъдат заложени печатарските машини, определени от ръководството на централната банка като „в края на своя експлоатационен период“.

За БНБ създаването на съвместно дружество с френската компания не е притеснително и по силата му в България ще бъде привличен стратегически инвеститор, с чиято помощ печатницата ще може да навлезе на световния пазар за производство на банкноти.

Сделката ще означава пълно натоварване на мощностите и откриване на работни места, гласи официалната позиция на БНБ. За осъвременяване на оборудването на печатницата са необходими големи инвестиции, които БНБ няма, коментират още от централната банка.

Печатницата на БНБ към момента отпечатва основно акцизни бандероли, винетни стикери, бинго талони и други ценни книжа, както и печатна продукция – тото фишове, билети, изборни книжа и други формуляри. От тази дейност не може да осигури целогодишно натоварване, нито могат да бъдат осигурени средства за обновяване на производството.

Кольо Парамов коментира и своята теза за сделката с печатницата на БНБ. Тя е станала атрактивна след коментарите, че всички бюлетини и изборни книжа ще бъдат печатани безалтернативно там.

"Това може би накара някои от активизиралите се групи хора, било то от парламента или други места, които имат преки интереси към това тя да бъде изведена от възможността да получава приоритетно печата на бюлетините и тези книжа, съпътстващи изборите“, допълни той.

На всеки две години българското правителство осигурява около 18-20 млн. лева за отпечатване на изборни книжа, изчисли още икономистът. Ако те отидат директно в БНБ, частните печатници ще загубят тези средства.

Кольо Парамов не е против осъществяването на конкретната сделка, но призова договорът да бъде преразгледан и да бъде опазен интересът на страната.

Припомняме, че сделката за създаването на съвместно дружество между БНБ и френската „Франсоа – Шарл Обертюр Груп“ беше анонсирана в средата на юни, но предизвика вниманието на политиците преди броени дни.

Финализирането на договора между двете институции беше забавено от появилите се съмнения и проверката на ДАНС и Софийската градска прокуратура. Самият управител на БНБ Иван Искров ще трябва да даде обяснение по казуса пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, но конкретна дата не е насрочена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Арее... ти и от печатници почна май да разбираш! Даже от такива за ценни книжа, дето в България са трима дето имат хабер. Ти май си четвъртия... хаха Разкажи сега комунистите как са прецакали работата... хаха!@Натрий, точно в десетката! Тази печатница още когато я правиха, имаше схеми как да се приватизира след година-две от една група демократи, ама нещо се обърка, не се разбраха кой да води дружината. Първият й директор беше измислил всичко, ама му свиха сърмичка.Така се случи. че нито едно правителство не повтори мандат, за да има време да разбута схемата на предишното и да направи нова. Тук чуждите играчи, които са нужни за параван, са 2-3 в света и са толкова дебели, че требва доста зор, за да обърнат поглед насам.Май Роско се оказа най-чевръст, ако Боце му е подготвил почвата! То ако не беше дал оставка, сега щеше да се коментира сделката като свършен факт, ама Тиквун омаза много сметки с тая изцепка... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Защо Ще....?Тя не е ли там от поне 20 години.Доколкото знам имаме една от най-модерните печатници, печатим на едни от най-ниските цени в света, само дето нямаме голям капацитет и не може да се разгърне по-голямо производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Интересно какви са мотивите печатницата да бъде продадена и то на конкурент от Франция. Защото няма да са финансови печатницата е с над 5 млн. печалба за 2011, например.Т.е. прилага се старата схема, че ако нещо българско е читаво, то задължително трябва да се продаде или дари. Ако е на чужденци още по-добре. Песента е: Лош стопанин е държавата, трудно крънкаме пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още