IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде ще бъдат печатани българските левове?

Съвместно дружество между печатницата на БНБ и френската компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп“ крие заплаха за националната сигурност, опасява се Румен Гечев

17:19 | 12.08.13 г.
Къде ще бъдат печатани българските левове?

Една сделка от средата на юни разбуди духовете в дните на ваканционния август – за създаването на съвместно дружество  между „Печатница на Българската народна банка”  (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света френското дружество „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

Опасенията накратко коментира червеният депутат Румен Гечев, според когото това решение е „приватизация на печатането на парите по същество“. Обосновката е, че машините, с които се печатат българските левове, ще бъдат извадени от активите на Българската народна банка (БНБ) и ще бъдат включени в съвместното дружество.

Техният дял ще бъде едва 30% от капитала на новото дружество, т.е българската страна ще изгуби контрола върху управлението на този актив. За Гечев ситуацията е заплаха за националната сигурност и поиска тази сделка да бъде разгледана в Народното събрание.

Червеният депутат уточни пред БНР и къде според него е заплахата – при дял от 30% другият собственик може да вземе решение за увеличение на капитала без съгласието на българската страна. Така реално делът на БНБ може да стане нищожно малък.

За БНБ обаче създаването на съвместно дружество с френската компания не е притеснително и по силата му в България ще бъде привличен стратегически инвеститор, с чиято помощ печатницата ще може да навлезе на световния пазар за производство на банкноти.

Френската компания е създадена още от 1842 година и в момента печати банкнотите на 70 държави по света.
Сделката ще означава пълно натоварване на мощностите и откриване на работни места, гласи официалната позиция на БНБ.

Що се отнася до печатарските машини, които са непарична вноска в активите на съвместното дружество – те са в края на своя експлоатационен период, защото са закупени в периода 1996 – 1997 година. Експертите ги оценяват на малко над 19 млн. лева. Паричната вноска на френската компания е 44,1 млн. лева.

За осъвременяване на оборудването на печатницата са необходими големи инвестиции, които БНБ няма, коментират още от централната банка. Печатницата на БНБ към момента отпечатва основно акцизни бандероли, винетни стикери, бинго талони и други ценни книжа, както и печатна продукция – тото фишове, билети, изборни книжа и други формуляри. От тази дейност не може да осигури целогодишно натоварване, нито могат да бъдат осигурени средства за обновяване на производството.

Собствеността на печатницата на БНБ в момента е разпределена между БНБ, която притежава 95,6% от капитала и Министерството на финансите. От банката гарантират, че няма да има промени в собствеността на печатницата и няма да има „скрита приватизация“, за каквото се намеква в медийни публикации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още