fallback

Стъпка назад за идеята за затворените хипермаркети през уикендите

Закон за търговските вериги все пак ще има и той трябва да защити българските производители, коментира авторът на идеята Спас Панчев

08:45 | 28.08.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите хипермаркети все пак ще останат отворени през почивните дни, стана ясно от думите на Спас Панчев в ефира на „Нова телевизия”. Депутатът от „Коалиция за България” е автор на идеята, чиято цел е "да помогне за развитието на бизнеса на малките квартални магазини".

Все пак Закон за търговските вериги ще има, допълни още той. Дебатите за мерките в него предстоят през септември или октомври. Депутатът коментира, че в момента има 95 „бонуса”, които производителите трябва да платят на големите търговски вериги, за да продават своите продукти на щандовете им.

Тези такси трябва да бъдат премахнати, а и трябва да бъдат изключени и посредниците между производителите и търговските вериги. Така и двете страни ще могат да се договарят директно.

„Това ще е в интерес на българските производители”, заяви още Панчев и допълни, че нашите производители имат труден достъп до търговските вериги.

Панчев цитира и резолюция на Европейския парламент от началото на 2012 година. Текстът призовава за защита от агресивната политика на големите търговски вериги, т.е това не е проблем само за България, допълни той. 

Според него законовите промени ще предвиждат и ограничаване на надценките, които правят търговците. Владимир Каролев, който също участва в дискусията, категорично  се противопостави на идеята за определяне на марж на печалбата.

„За някои бизнеси печалбата от 10% е много, а за други – и 50% е малко”, заяви икономистът и припомни, че пазарът е регулатор на цените.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
fallback