IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъпка назад за идеята за затворените хипермаркети през уикендите

Закон за търговските вериги все пак ще има и той трябва да защити българските производители, коментира авторът на идеята Спас Панчев

08:45 | 28.08.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стъпка назад за идеята за затворените хипермаркети през уикендите

Големите хипермаркети все пак ще останат отворени през почивните дни, стана ясно от думите на Спас Панчев в ефира на „Нова телевизия”. Депутатът от „Коалиция за България” е автор на идеята, чиято цел е "да помогне за развитието на бизнеса на малките квартални магазини".

Все пак Закон за търговските вериги ще има, допълни още той. Дебатите за мерките в него предстоят през септември или октомври.

Депутатът коментира, че в момента има 95 „бонуса”, които производителите трябва да платят на големите търговски вериги, за да продават своите продукти на щандовете им.

Тези такси трябва да бъдат премахнати, а и трябва да бъдат изключени и посредниците между производителите и търговските вериги. Така и двете страни ще могат да се договарят директно.

„Това ще е в интерес на българските производители”, заяви още Панчев и допълни, че нашите производители имат труден достъп до търговските вериги.

Панчев цитира и резолюция на Европейския парламент от началото на 2012 година. Текстът призовава за защита от агресивната политика на големите търговски вериги, т.е това не е проблем само за България, допълни той. 

Според него законовите промени ще предвиждат и ограничаване на надценките, които правят търговците.

Владимир Каролев, който също участва в дискусията, категорично  се противопостави на идеята за определяне на марж на печалбата.

„За някои бизнеси печалбата от 10% е много, а за други – и 50% е малко”, заяви икономистът и припомни, че пазарът е регулатор на цените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз имам друг пример със същия смисъл. Имаме плод зеленчук до нас, и кауфланда е наблизо. В кауфланда поне този в Русе зеленчуците и плодовете са ОТВРАТИТЕЛНИ!!! За разлика от там в местния плодзеленчук са много добри. Така че аз си купувам зарзавата от там, а от кауфланда примерно отивам за памперси и други стоки. Та идеята е същата, за всички може да има място ако предлагат добър баланс - качество-цена-удобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
Какво значи да се грижим за печалбата на малкия човек?Аз също съм малък човек, но предпочитам магазините да работят в събота и неделя. Защо? Ами защото аз не съм на работа само събота и неделя. Кога да отида да пазарувам ако не събота и неделя?А защо дребния бизнес трябва да е нещастен от това?Ето пример:Имам зеленчуков магазин наблизо, който се работи докато на собственика му се доспи. Имам и Т-Маркет. В Т-Маркета е по-евтино, но затварят в 22ч. От зеленчуковия пазарувам само когато е късно вечер. И ще е така докато цените им не стигнат тези в големия магазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
idm
преди 10 години
това със затварянето на големите вериги през събота и неделя е абсурдно. да спрем и интернета през уикенда, та кварталните кабеларки да имат шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
И аз пак не мога да разбера, на този който не му се ходи в хипермаркет в неделя, какво изобщо го интересува дали са отворени или не? Според мен това положение е удобно за доста голям процент от българите. Ако трябва да се регулира нещо то по-добре би било да се прегледа дали няма картел между веригите, и отношението им към локалните производители. И разбира се вноса, върху който ние нямаме никакъв контрол! Трудни и сложни мерки. А не някакво работно време, което освен, че оставя лош вкус в устата, изобщо няма данни, че ще подобри нещо на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван М.
преди 10 години
Тезата ми е следната:Става въпрос само за неделя като неработен ден единствено за магазините (хипермаркети, в моловете всички без развлекателните и кафетата, та чак до най-малките магазинчета). По-важните продавачи като пекарни за хляб и най-нужни продукти може да останат. Не става въпрос за това дали да се чувстваме европейци, всеки се чувства така както иска. В Европа в отделните държави е различно, дори в отделните провинции на Германия е различно. Всеки го е направил така както ще е удобно за всички (включително и обслужващия персонал в магазините) и съществува един компромис. Дали ще просъществува в България или не зависи единствено от всички нас, а не от държавата или хипермаркетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Няма как да определяш административно на гражданите - днес ще купуваш от тук, утре от там. Първо е дискриминация, второ блъска на планова икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз неможах да разбера тезата ти. Добре искаш големите търговски вериги да не работят. Защо? Защото било европейско? Не ми е ясна вашата теза. Ако толкова искате да чувствате европейци не е нужно държавата да им забранява да работят. Просто вие не ходете събота и неделя на мол или нещо от сорта! Сигурен съм, че ако достатъчно хора спрът да ходят по този начин, веригите сами ще затворят. Това което аз съм чувал за Европата е, че в събота и неделя не бачкат не само големите вериги, ами и всички останали. Докато при нас идеята беше да бачкали всички останали.. Ето това е големия глупав парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван М.
преди 10 години
Абсолютно съм съгласен с вас. Време е за български модел, а не за някой привнесен. Видяхме, че привнесените не работят добре у нас. Вие като свободнопрактикуващ можете да работите и в три през ноща с клиенти, това си го решавате вие и клиентите ви. Не трябва да бъркаме обаче свобода със свободия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван М.
преди 10 години
Дадох го като пример, който според мен изобщо не работи зле. Съвсем отделна тема е какъв модел трябва да следваме ние. Известно ми е кога беше въведен съботния ден като работещ за магазините, това логично дойде с новото правителство на Меркел, което си е дясно (какво по-нормално от това). Специално за това дали трябва да се контролират маржовете за хранителните стоки имам особено мнение и мисля да не го споделям. Ясно ми е, че в българската икономика всичко е ориентирано към печалбата на концерните, олигарсите, фирмите, банките и бизнеса. Това какво печели малкия човек не стои на дневен ред. Мислиш ли, че на някой дядо, който се храни само с хляб и кисело мляко или на някоя майка, която се чуди какво да сготви на детето си им пука за Карфура в софийския мол, който плащал безумни наеми? Ей живи да ги ожалиш тези от Карфур, предлагам от утре да им отворим спестовна касичка, за да преживяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Как тогава ще сложиш единен марж???А разсъждаваш ли, че ако се затворят магазините в събота и неделя и продажбите паднат, автоматично ще се вдигнат цените?Има и още много неща, които могат да се кажат, но няма смисъл.Разбери, че регулации могат да се прилагат срещу картели, в защита на производители и др., но не и на свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още