fallback

Бизнесът предлага да се разработи нов Кодекс на труда

Постигането на 76% заетост през 2020 година е нереалистично, предупреждава БСК

18:00 | 29.08.13 г. 9

Да се обмисли разработването на нов Кодекс на труда и нов Закон за насърчаване на заетостта в посока на повече гъвкавост. Това е сред основните искания на Българската стопанска камара (БСК), която изпрати свои предложения за актуализация на проекта за Националната стратегия за заетост до 2020 година до министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Предлага се стратегията да бъде допълнена с изцяло нов раздел, който да заложи мерки срещу тромавото трудовото законодателство, така че да се постигне обрат в заетостта. Подчертава се и необходимостта от изграждането на електронен регистър и персонален профил на всички български граждани, отразяващ пригодносттта за заетост, образователния и квалификационен статус, придобит за сметка на бюджетно финансиране.

Отново се предлага да отпаднат препоръките за политиката по доходите за стимулиране на заетостта чрез договаряне на „минимални основни работни заплати по икономически дейности и квалификационни групи професии“ и „прилагането чрез бипартитно споразумение на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор на национално ниво“.

От БСК смятат, че е изключително амбициозна и нереалистична национална целта за коефициент на заетост от 76% през 2020 година и затова тя трябва да се преосмисли. На основата на демографските прогнози и очакваните промени в броя на населението в икономически активна възраст националната цел за заетост следва да бъде представена като създадени нови еквивалентни работни места, те да бъдат фазирани по години до 2020 г. и декомпозирани по основни секторни политики и региони, предлага камарата.

Бизнесът изтъква и необходимостта образователните институции да бъдат задължени да дигититализират данните за образователния и квалификационен статус на всички български граждани в работоспособна възраст при осигуряване на съответен преходен период и ресурси.

От камарата уточняват, че до 5 септември събират бележки и предложения по становището от страна на заинтересовани организации и фирми. След отразяването на направените предложения становището ще бъде внесено официално в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
fallback