fallback

По-скъп ли се оказа токът след решението на ДКЕВР?

Мая Манолова ще провери оплаквания на клиенти, а обясненията на ЕРП-тата са, че в цената вече се калкулират още три компонента

12:10 | 05.09.13 г. 5

Следващата седмица ще има среща на две парламентарни комисии с директорите на електроразпределителните дружества у нас и с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред bTV.

Причината за тази среща отново са фактурите за електричество и оплакванията, които Манолова получава за реално по-високата цена, въпреки намалението със средно 5% от 1 август.

При едно и също потребление и по-висока цена, това е скандално и дружествата не изпълняват решенията на правителството и парламента, категорична беше Манолова.

От електроразпределителните дружества от няколко дни започнаха комуникационна кампания, в която обясняват промените в новите фактури, изпращани на клиентите.

„Трите компонента - добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи, бяха прехвърлени от цената за разпределение на електроенергията в цената за снабдяване. По този начин цената за разпределение бе намалена, но бе увеличена цената за снабдяване. Ефектът от решението на ДКЕВР е понижение на крайните продажни цени за битови клиенти със средно 5%“, гласи обяснението на ЧЕЗ.

Така в следващите фактури, при които периодите на потребление обхващат единствено новите цени от 1 август 2013 г., ще бъдат изписани само цените за дневна и нощна тарифа за електрическата енергия, поясниха от EVN. Фактурата ще съдържа още и таксата за пренос през и за достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение, както и за пренос и достъп през/до електропреносната мрежа и акциз и ДДС.

Наред с това сметките ще съдържат конкретния период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане. 

С промяната в модела на ценообразуване от 1 август намалява и делът на електроразпределителните дружества в крайната цена на електроенергията. За ЧЕЗ например той е до 2,49%, което означава, че от сметка на стойност 100 лв. за дружеството остават 2,49 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
fallback