IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов търси „по-малко несправедливо решение“ за тавана на пенсиите

След отпадането на тавана за новите пенсионери за заварените той ще остане, но ще се повишава заедно с максималния осигурителен доход

15:01 | 11.09.13 г.
Адемов търси „по-малко несправедливо решение“ за тавана на пенсиите

От 1 април тази година максималната пенсия стана 770 лева, а максималният осигурителен доход е 2200 лева.

Ограничението за размера на максималната пенсия е записано в Кодекса за социално осигуряване, а намерение за отпадането му беше лансирано многократно през последните години. Текст в Кодекса за социално осигуряване гласи, че от 1 януари 2014 година таванът за новоотпуснатите пенсии ще падне и те ще са в реални размери.

След отпадането на тавана за новите пенсионери за заварените той ще остане, но ще се повишава заедно с вдигането на максималния осигурителен доход. Министърът на труда Хасан Адемов уточни, че най-справедливо е ограничението да отпадне за всички пенсионери, а не само за новите. Но призна, че все още няма окончателно решение по този въпрос.

„Това за следващата година струва 120 млн. лв. и в условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през 2014 година да падне таванът за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия. Справедливо решение на този въпрос няма, важното е да намерим по-малко несправедливо решение“, каза социалният министър.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още