IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Инвеститорският интерес към България се завръща

Лидерът на БСП Сергей Станишев направи заявка за пълен мандат на кабинета

20:11 | 27.09.13 г. 22
Пламен Орешарски: Инвеститорският интерес към България се завръща

През последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са имали планове до този момент, но по една или друга причина са ги отложили, коментира премиерът Пламен Орешарски по време на среща с кметове, издигнати и подкрепени от БСП, която се провежда във Враца.

Авторитетни външни инвеститори отново потърсиха контакти и това е обнадеждаващ сигнал, защото именно с помощта на инвестициите ще могат да бъдат разкрити нови работни места, коментира още той, цитиран от Агенция "Фокус".

Премиерът представи и ключови моменти от своята управленска програма пред кметовете и допълни, че ще привлече местната власт към изпълнението на плановете.

На срещата присъства и лидерът на БСП Сергей Станишев."Имаме ясното намерение да възстановим нормалния диалог между централните институции – парламент, правителство и местната власт, като цяло, независимо от цвета", коментира той.

В периода на управление на Тройната коалиция е започнал процес на укрепване на местната власт, на придобиване на повече права, но през последните години работата е спраля, убеден е Станишев. ГЕРБ е искала да контролира всичко, "но не в обществен интерес, а в интерес на малка клика, в процеса най-вече на финансовото разпределение на средствата и от националния бюджет и от европейските фондове", допълни още той.

Лидерът на червените коментира, цитиран от пресслужбата на партията, ще работи за пълен мандат на правителството, за да бъде свършена работата, а не заради желанието за власт. 

Срещата с местната власт ще продължи и в събота и Сергей Станишев призова кметовете да съобщят своите проблеми, чието решение ще бъде потърсене с Бюджет 2014. 

По темата за европейските фондове, Сергей Станишев заяви, че въпреки клетвите на предишните управляващи, само 36% са верификацирани от целия обем, който се полага на нашата страна и това е крайно ниско.

„Затова през последните месеци правителството на Орешарски полага огромни усилия, за да спаси милиони средства и те да не бъдат загубени. Следващите години трябва да се работи с този темп и по-ускорено, за да не загубим средства. Знаете, че рамката беше заварена и в нея има по-малко пари за програмата за развитие на селските райони. За съжаление, българското правителство, е едно от малкото правителства в ЕС, което не отстоя и не постави въпросът за допълни средства за своите най-изостанали райони“, заключи Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 14 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Ако не стане ко праим?Грешка, извинявайте. След 4 години ще опитаме пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 20
LuckyYou
преди 10 години
отново слагаш камилата пред камиларя. Това е следствие от управлението 4 години. Нещата не стават с магическа пръчка. Изчакай 2 години и тогава давай оценки. Тези неща, които ги пишеш са така. Само че те са следствие от управлението на ГРОБ, а не управление на 3 месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
*** то Софикса бележи върхове - февруари-март 2011, ама от туй нищо не следва. :)Сегашните върхове се дължат на дивидентната политика на компаниите, работещи за износ, фондовете за земя и няколко компании работещи на родния пазар. Компаниите не виждат кой знае какви перспективи за развитие и раздават печалбите като дивидент. Кога се е раздавал такъв дивидент други години.А за липсата на перспектива виж данните на БНБ - депозитите продължават да растат с бесни темпове - http://bnb.bg/PressOffice/POStatisticalPressReleases/POPRSMonetaryStatistics/POPRSMonetarySurvey/index.htmЮли - 520 милиона, Август - 640 милиона спестени. Всичко това е поради липсва на перспектива и несигурност в утрешния ден. Хората и бизнеса нито искат да харчат, нито искат да инвестират.Виж и безработицата - в пика на сезонната заетост не мърда. Което значи или статистиката е сбъркана или тези хора дето работят сезонно са изцяло в сивия сектор или другите сектори съкращават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
Коригирам се - от ноември 2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 19
LuckyYou
преди 10 години
И след това виж графиката на Софикс, от средата на 2012 до сега, от когато пазарът започна да калкулира падането на ГЕРБ от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 18
LuckyYou
преди 10 години
Виж графиката на Софикс от 2010 до средата на 2012 и ще видиш от какво се страхувах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 0
to66e
преди 10 години
Това ,че чужди инвеститори /освен може би руски/ няма да дойдат в България в сегашното й положение е вън от съмнение. Но аз си мисля нещо друго. Кой са тия кметове издигнати от БСП ? Ами със сигурност не са на най-големите градове в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора...., защото там са избрани от ГЕРБ. Е, сега. Как без подкрепата на тези най-силни местни икономики ще вървиш напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 10 години
п.п.Ако ЕС започне възстановяване може и да имат късмет -ясно че ще си го препишат . По скоро индикациите са за това - кога обаче ще стигне родината не знам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Относно страха лъки : http://offnews.bg/index.php/246474/emil-tonev-kazaha-mi-kato-ne-ti-haresva-napusniОтносно инвеститорите : а дано си прав ама на дали ,преди месец чукнахме дъното на ПЧИ Относно политиката : за сега следват строго политиката на Дянков в данъчната сфера -ще видим в новия бюджет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 15
dakl
преди 10 години
Не е трудно след това което превърна държавата ни ББ да имаш успехи. Както се казва това всеки го може, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още