IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са най-корумпираните чиновници в България

Според анализ на ИПИ такива са чиновниците, полицаите, съдиите и работещите в инспекцията по труда Велико Търново, Кюстендил и Перник

09:45 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Къде са най-корумпираните чиновници в България

Чиновниците, полицаите, съдиите и работещите в инспекцията по труда във Велико Търново, Кюстендил и Перник са най-корумпираните в страната. Сред най-подкупните бизнесът оценява и чиновниците в столицата. На другия полюс са колегите им от Смолян, Монтана и Търговище.

Това показват разпространени вчера данни от второто проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: показатели за развитие", проведено през май тази година. 

Характеристики на административното обслужване. Най-високо и най-ниско оценени области през 2013 г.

Анкетираните 1680 фирми от цялата страна дават оценката си за работа на местната администрация и възприятията им за корупция, а пълните резултати ще бъдат представени през ноември.

Общата оценка на бизнеса за нивата на корупцията през тази година се влошава спрямо първото проучване от 2012 г.

Смолян и Търговище за втора поредна година са сред трите области с най-ниски възприятия за корупция, а Перник и Кюстендил – сред трите области с най-високи възприятия за корупция. За втора поредна година Велико Търново се нарежда сред 5-те области с най-висока корупция в страната.

За втора поредна година данните сочат за връзка (умерена положителна корелация – 0,65) между оценката на бизнеса за качеството на административното обслужване в страната и възприятията за корупция на бизнеса. Около 15% от анкетираните фирми признават, че в техния сектор се дават често или много често подкупи на чиновниците, за да се спечели дадена обществена поръчка.

Нагласените търгове с ограничаващи и дискриминационни условия в полза на определени компании са сред най-сериозните проблеми у нас. Близо 12% от фирмите смятат, че за да се получи регистрация или разрешение от местните власти, също „често“ или „много често“ трябва да се плати нерегламентирано.

Възприятия за корупция. Най-високо оценени и най-ниско оценени области през 2013 г. 

Цялото изследване ще бъде представено на 14-и ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още