IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-голям дял на използване на ток за отопление в ЕС

Първоначалната инвестиция за газификация е около 5 хил. лева, което е сериозна спънка за много домакинства, коментират експерти

10:59 | 08.10.13 г. 3
България е с най-голям дял на използване на ток за отопление в ЕС

България е сред страните в ЕС с най-висок дял на електроенергията и най-нисък дял на използването на природен газ, използвани за битови нужди. Това констатира Световната банка в анализа си за българската енергетика.

В Европа електричеството се приема като високотехнологична стока и стремежът е към използването на природен газ за отопление на домовете, например.

„Ако вложим единица гориво в термичните централи до крайните потребители достига едва 25 процента от нея. Това е сумата от коефициента на полезно действие плюс загубите при пренос и трансформация на електроенергията“. Този коментар направи председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, цитирана от БТА.

Природният газ е първичен ресурс, няма никакви преобразувания по пътя към превръщането му в топлина и така коефициентът му на полезно действие достига 90 на сто, допълни още експертът.

По нейни данни в енергийното потребление на европейското домакинство най-голям дял заема природния газ – 36%, а електрическата енергия – 25%. На последно място са въглищата – само около 4%. У нас в едно средностатистическо домакинство електричеството заема дял от 39 на сто, а при отоплението – 32% са използваните дърва. Делът на природния газ е едва 2% в енергийното потребление на домакинствата.

По данни на националната статистика 25% от българските домакинства се отопляват с ток, а данните на газопреносните компании сочат, че 3% са газифицираните домакинства у нас.

В същото време изградената инфраструктура позволява към мрежата да бъдат включени 11% от българските домакинства, коментира още Диловска.

За нея причините за това са няколко. Една от основните е цената за преминаване от електричество към газ. Първоначалната инвестиция е около 5 хил. лева -  за изграждане на вътрешна сградна инсталация и поставяне на отоплителни уреди, което е сериозна финансова бариера пред потребителите, коментира експертът. 

От друга страна държавата субсидира цената на електричеството за битовите абонати. Няма обаче субсидии за цената на природния газ. Нещо повече на всеки три месеца цената на суровината се променя, а в последните години тенденцията е винаги нагоре, обяснява Диловска.

Така, макар и през последните две тримесечия да няма промяна на цената, липсва доверие на потребителите към възможността за използване на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"...означава само едно - тази държава вече се управлява само от пълни ***!"--------------Управлява се от алчни негодници и предатели, а дали са *** ... това е като бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Няма нищо по-нормално от това, защото България е една от най-богатите на уран страни в Европа. Абсолютно логично и икономически закономерно достатъчно умни хора преди години изградиха могъща електродобивна индустрия, използваща именно този уран и даваща ни изключително евтина електроенергия! Не само, че имахме евтин ток за нас, но и достатъчно за износ, за да сме безспорен лидер на пазара на електроенергия на Балканите!Природният газ винаги е бил от внос и дори в условията на "братски" икономически отношения с доставчика, се е ползвал главно там, където без него не може - предимно в голямата химия.Това, че разрушихме ядрената си енетгетика, а чакаме някой да ни докара природен газ, за да си решаваме енергийните нужди означава само едно - тази държава вече се управлява само от пълни ***!Иначе твоя пазар ще се състои - няколко човека вече станаха, очаква се още няколко да станат мнооооого богати покрай природният газ, който само ще поскъпва! Особено шистовият! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Peter_Gospodinov
преди 10 години
Поредното доказателство за тоталната липсата на нормален, конкурентен, свободен пазар. Което от своя страна е следствие на продължаващото вече 60 и повече години номенклатуро-мафиотско "социалистическо" управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още