fallback

България е с най-голям дял на използване на ток за отопление в ЕС

Първоначалната инвестиция за газификация е около 5 хил. лева, което е сериозна спънка за много домакинства, коментират експерти

10:59 | 08.10.13 г. 3

България е сред страните в ЕС с най-висок дял на електроенергията и най-нисък дял на използването на природен газ, използвани за битови нужди. Това констатира Световната банка в анализа си за българската енергетика.

В Европа електричеството се приема като високотехнологична стока и стремежът е към използването на природен газ за отопление на домовете, например.

„Ако вложим единица гориво в термичните централи до крайните потребители достига едва 25 процента от нея. Това е сумата от коефициента на полезно действие плюс загубите при пренос и трансформация на електроенергията“. Този коментар направи председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, цитирана от БТА.

Природният газ е първичен ресурс, няма никакви преобразувания по пътя към превръщането му в топлина и така коефициентът му на полезно действие достига 90 на сто, допълни още експертът.

По нейни данни в енергийното потребление на европейското домакинство най-голям дял заема природния газ – 36%, а електрическата енергия – 25%. На последно място са въглищата – само около 4%. У нас в едно средностатистическо домакинство електричеството заема дял от 39 на сто, а при отоплението – 32% са използваните дърва. Делът на природния газ е едва 2% в енергийното потребление на домакинствата.

По данни на националната статистика 25% от българските домакинства се отопляват с ток, а данните на газопреносните компании сочат, че 3% са газифицираните домакинства у нас.

В същото време изградената инфраструктура позволява към мрежата да бъдат включени 11% от българските домакинства, коментира още Диловска.

За нея причините за това са няколко. Една от основните е цената за преминаване от електричество към газ. Първоначалната инвестиция е около 5 хил. лева -  за изграждане на вътрешна сградна инсталация и поставяне на отоплителни уреди, което е сериозна финансова бариера пред потребителите, коментира експертът. 

От друга страна държавата субсидира цената на електричеството за битовите абонати. Няма обаче субсидии за цената на природния газ. Нещо повече на всеки три месеца цената на суровината се променя, а в последните години тенденцията е винаги нагоре, обяснява Диловска.

Така, макар и през последните две тримесечия да няма промяна на цената, липсва доверие на потребителите към възможността за използване на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
fallback