IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Съкращенията в администрацията са опит да се закърпи бюджета

До 15 хил. чиновници може да излязат на протест заради планирани съкращения в администрацията

10:24 | 14.10.13 г. 17
Пламен Димитров: Съкращенията в администрацията са опит да се закърпи бюджета

Възможно е напрежението да ескалира и да очакваме катаклизми в държавните ведомства след новината, че предстоят сериозни съкращения на държавни чиновници. „Ако не се вземат спешни решения от страна на управляващите, може да се стигне до сериозни катаклизми в проблемните сектори”, заяви пред „Нова телевизия“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.


 
Той съобщи, че вече има сериозно напрежение в някои държавни ведомства. По думите му обаче проблем се явява неяснотата около това кой всъщност е държавен чиновник. „И работещият в затвора се води на държавна длъжност. Като кажем „администрация” не е ясно за какво става въпрос, тя е много разтегливо понятие. При Дянков държавните служители станаха 135 000 души, след като бяха включени НОИ, Здравната каса и още 40 ведомства, които не бяха "държавни служители". В Агенцията за социално подпомагане също има хора, които са държавни работници, а взимат мизерни заплати за да работят в много тежки условия. В тези служби има напрежение и ще има протестни действия”, добави Димитров.
 
Президентът на КНСБ изтъкна две стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегнат подобни проблеми. „Първо, когато се прави оптимизация на персонала, да се вземе под внимание електронното управление. Второ – в приходните администрации, контролните администрации – Инспекция по труда, Инспекция по храните, РИОКОЗ , агенциите, които работят с хората – не трябва да има съкращения. Там дори трябва да се увеличи работната сила. В министерствата обаче със сигурност ще има излишни кадри", каза той.
 
„В момента има няколко инстанции, които са готови за стачки. Никой от служителите в тях не е запознат с реалните намерения на управляващите. Между 11 и 15 хиляди души могат да излязат на протест”, категоричен бе Пламен Димитров.
 
„Тези действия са опит на управляващите да закърпят бюджета. Това обаче не е добра идея. Напрежение има в традиционните сектори, в които от години няма дългосрочни решения: въгледобив, енергетика, жп сектор, транспортен сектор. Още тази зима, ако няма решения, може да има сериозни катаклизми в тези сектори. Не е задължително обаче това да са стачки на улицата”, завърши президентът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Ако някой си мисли, че правителството ще направи съкращение - да отиде да се прегледа.Първо ще направят съкращения там където трябва да се назначават техни хора.Второ още днес дадоха заден, че щели да премахват само дублиращи се функции и звена - демек оптимизация да правят.В крайна сметка ще изгорят няколко човека (от ГЕРБ или безпартийни) и на тяхно място ще сложат от техните си хора. И това ще бъде цялата операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
За плоския данък само да спомена, че беше по предложение на НДСВ. Така, че не преписвайте цялата заслуга на БСП-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Синдикатите са всичко, но не и синдикати. Силно се надявам, че за да запазят малко подкрепа, няма да прибегнат до отлагане на съкращенията, които и децата знаят, че са необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 13
Internet
преди 10 години
*** от ДС, начело с Боко Тиквата и Цвинокио, и техния финансов Гуро - Дянков, направиха възможно най-идиотския и неизпълним бюджет на всички времена,а сега техните клакьори лаят ли лаят срещу правителството на Пламен Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
за 7 и 8 +++++++...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
drakobg
преди 10 години
При условие, че от работещите в администрацията реално си разбират от работата не повече от 30 % , очевидно е, че и 70% процента да е съкращението, няма да се намали ефективността на работата и, най-много да се намали бумащината и изсмуканите от пръстите на същите тези служители ненужни изисквания и про фпрма дейности.Така че, режете смело от администрацията-70% съкращение минимум. А за бизнеса-STARVE THE BEAST-IT HAS ALREADY STARTED TO WORK!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 14
LuckyYou
преди 10 години
15 хил. чиновници се готвели за протест? Еми те до сега бяха на жълтите павета, под егидата на ГЕРБ, защото всички до един са Герб-ери? Каква разлика ще има с преди ? НИКАКВА! :Д Да си протестират! 15 хил. хрантутници, които аз и ти им плащаме заплатите, а те дори не са се потрудили да завършат образованието си не ми трябват! Крайно време е да започне преструктурирането на държавната администрация, която като % от общите работещи е на едно от най-високите места в Европа! Не може ние данъкоплатците да плащаме, за да получим ниско качество и хиляди гърла за хранене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 26
kefal
преди 10 години
Лесно е да се съкръщава обучен персонал, после обаче да не започнат оплаквания колко бавна била станала системата и колко време сме губили да чакаме по опашки?Вярно е че последните 2-3г. се назначиха много хора, поне при нас, обаче те си бяха по друга линия, гербистка, вече повечето ги махнаха. Сега ако трябва да махат и от работещите може да стане лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
Rumen_
преди 10 години
Че има много чиновници-връзкари, които нямат представа какво точно работят - така си е. Въпросът тук е кои ще бъдат съкращавани приоритетно - тези, които не вършат никаква работа, или тези, които вършат работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Nikola666
преди 10 години
Мдаа, повечето чиновници традиционно гласуват за социалистите. И сега остават прецакани.Ако това не е поредната димка, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още