fallback

Французи планират инвестиция от 550 млн. евро в мегакомплекс в Рила

Проектът "Дестинация Рила" обхваща части от територията на общините Самоков и Сапарева баня

17:18 | 30.10.13 г. 4

Френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Според предварителния идеен проект става дума за шестгодишна инвестиция за 550 млн. евро, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Проектът „Дестинация Рила“, по който засега има заявени само инвестиционни намерения, обхваща част от територията на община Сапарева баня и на община Самоков. Площта е около 8 хил. хектара. В проекта е записано намерението да бъде създадена зона, свободна от автомобили с много туристически пътеки.

Това обаче е само част от "една доста амбициозна задача", коментира още Бобева. Предвидено е капацитетът да е 20 хил. легла.

С решение на правителството преглед на инвестиционните намерения ще направи междуведомствена работна група с председател зам.-министъра на икономиката с ресор "туризъм" Бранимир Ботев.

Според управляващите евентуалното осъществяване на проекта ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш. В правителственото решение е записано още, че изграждането на подобен мегакомплекс ще бъде и фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
fallback