IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французи планират инвестиция от 550 млн. евро в мегакомплекс в Рила

Проектът "Дестинация Рила" обхваща части от територията на общините Самоков и Сапарева баня

17:18 | 30.10.13 г. 4
Французи планират инвестиция от 550 млн. евро в мегакомплекс в Рила

Френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Според предварителния идеен проект става дума за шестгодишна инвестиция за 550 млн. евро, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Проектът „Дестинация Рила“, по който засега има заявени само инвестиционни намерения, обхваща част от територията на община Сапарева баня и на община Самоков. Площта е около 8 хил. хектара. В проекта е записано намерението да бъде създадена зона, свободна от автомобили с много туристически пътеки.

Това обаче е само част от "една доста амбициозна задача", коментира още Бобева. Предвидено е капацитетът да е 20 хил. легла.

С решение на правителството преглед на инвестиционните намерения ще направи междуведомствена работна група с председател зам.-министъра на икономиката с ресор "туризъм" Бранимир Ботев.

Според управляващите евентуалното осъществяване на проекта ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш. В правителственото решение е записано още, че изграждането на подобен мегакомплекс ще бъде и фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
И ако не дай си боже реализират тази инвестиция, колко пари ще изнесат извън България, благодарение на нея??И като кажат французите, кои французи?От френкия клон на Ротшийлд банката ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
КО? НЕ!Рила и сега си е зона за целогодишен туризъм. Ако искат франсетата - да заповядат. Леглова база има и на Боровец, и в Белчин, и в Самоков, та и в Сапарева баня ако щеш, 550 Млн. за пътеки ! Тука некой ни има за мноо ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
space-man
преди 10 години
Това да не е като пистата за Формула1 край София. Май някой е понакупил ниви и гори там и се опитва да ги осребри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още